Conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, cei care cu un an inainte de data nasterii copilului au avut 12 luni consecutive venituri din salarii, din activitati independente, din activitati agricole ce sunt impozitate pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, beneficiaza de urmatoarele drepturi :
– concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3400 de lei;
– concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, cat si de indemnizatia de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 1.200 de lei;
Prin urmare salariatul poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului:
- pana la implinirea varstei de un an;
- pana la implinirea varstei de 2 ani;
- pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.
La solicitarea concediului pentru cresterea copilului salariatul va trebui sa isi exprime optiunea pentru un an sau doi ani.
Salariatii pot beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, pentru copilul cu dizabilitati care a implinit varsta de 3 ani.
Potrivit art. 3 alin. (2) din OUG 111/2010 veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza.
In ceea ce priveste tichetele de masa, in Monitorul Oficial nr. 360/24.05.2011 a fost publicat Ordinul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale 1474/2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 38/2011, si din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011.
In Anexa nr. 1 a ordinului la lit. C pct. 1 este prezentata urmatoarea situatie:
Sunt considerate tichetele de masa venituri din salariu si se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului?
La aceasta situatie este prezentata urmatoarea solutie:
Potrivit definitiei de la art. 55 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
De asemenea, sunt asimilate salariilor si orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii, in aceasta categorie intrand si tichetele de masa.
Avand in vedere faptul ca, potrivit prevederilor art. IV din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobata prin Legea nr. 279/2010, cu modificarile ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masa sunt supuse impozitului pe venit.
Avand in vedere faptul ca tichetele de masa sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabila, vor fi luate in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei incepand cu data de 1 iulie 2010.