Modificari legislative privind procedurile in institutiile publice
Schimbarile legislative si noile ordine ce intra in vigoare sunt deosebit de importante pentru institutii, atat ca functionare si organizare, dar mai ales ca raspundere in fata controalelor de orice fel. Ordinul 200/2016 reglementeaza faptul ca toate procedurile din institutiile publice trebuie actualizate permanent.
Implementarea unui bun Control Intern Managerial protejeaza si scade gradul de risc in fata controalelor si amenzilor. Atunci cand Controlul Intern Managerial nu este implementat in institutiile publice conform legislatiei in vigoare, pot aparea acuzatii inclusiv de management defectuos.
O.S.G.G. nr. 400/2015 si completarile aduse de O.S.G.G. nr. 200/2016 reglementeaza felul in care se face implementarea Controlului Intern Managerial.
Cele 16 Standarde care trebuie implementate in institutiile publice prin procedurile specifice, sunt urmatoarele:
- Etica si integritatea
- Atributii, functii si sarcini
- Competenta si performanta
- Structura Organizatorica
- Obiective
- Planificarea
- Monitorizarea Performantelor
- Managementul Riscului
- Proceduri
- Supravegherea
- Continuitatea Activitatii
- Informarea si Comunicarea
- Gestionarea Documentelor
- Raportarea contabila si financiara
- Evaluarea sistemului de control intern managerial
In actualizarea permanenta a procedurilor de implementare ale acestor standarde trebuie sa se tina cont de: domeniul specific de aplicare si scopul sau, reglementarile care pot fi aplicate, pasii succesivi care trebuie urmati in implementarea standardului, responsabilii cu implementarea procedurilor, riscurile ce pot aparea in implementarea procedurii, elementele de evaluare pe baza carora se fac raportarile periodice obligatorii privind controlul intern managerial.
In acelasi timp, aceasata completare a legii creste numarul de controale care pot fi efectuate in institutiile publice. Aceste controale se efectueaza ca si pana acum de catre Curtea de Conturi dar si din partea noului organism infiintat, Directia de Control Intern Managerial din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Printre verificarile pe care le efectueaza cele doua organisme este si actualizarea procedurilor interne la zi.
Inca o data ne aflam in fata constatatrii importantei pe care o are dezvoltarea masurilor de control la nivel de management in institutiile publice. Practic noul ordin creste implicit responsabilizarea manageriala in actualizarea permanenta si implementarea procedurilor in institutiile publice. Putem sa vizualizam efectele acestui ordin ca dezvoltare a unui stil de management cu grad ridicat de dinamism.
Este promovat si crescut in acest fel stilul de management responsabil, caracterizat de un bun control intern care se poate reflecta pozitiv, emergent in functionarea intregii institutii publice.