Discriminarea persoanelor cu dizabilități este omniprezentă, în special la locul de muncă. Doar o parte dintre adulții care trăiesc cu un handicap au un loc de muncă productiv, iar mai puțin de jumătate dintre ei lucrează doar cu jumătate de normă.
Acesta este rezultatul unei varietăți de cauze, cum ar fi lipsa de educație și conștientizare publică, părtinire instituțională împotriva persoanelor cu dizabilități, precum și teama și informațiile false despre acestea.
Discriminarea persoanelor cu dizabilități este interzisă de lege
Fiecare aspect al vieții, de la capacitatea de a plăti pentru locuință și de a trăi independent, până la calitatea generală a vieții și plăcerea generală, este afectat de accesul la un loc de muncă profitabil și semnificativ.
A trăi singur este foarte dificil, dacă nu imposibil, fără un loc de muncă productiv. Pe baza exclusivității statutului lor de dizabilități, persoanelor cu deficiențe, care sunt pe deplin capabile să fie angajate, nu li se oferă această șansă.
Este interzisă discriminarea candidaților calificați din cauza unei dizabilități. Și totuși, atât conștient cât și inconștient, această distincție are loc în fiecare zi. Persoanele cu dizabilități trebuie să fie protejate de pericolele care le afectează în mod specific.
Conform Legii nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea la locul de muncă, angajatorii au obligația de a proiecta locurile de muncă ținând cont de prezența grupurilor vulnerabile la anumite riscuri.
Cunoașterea drepturilor persoanelor cu dizabilități fizice sau de dezvoltare te va ajuta să ții afacerile responsabile și să te asiguri că acestea sunt tratate corect și în mod egal, evitând astfel discriminarea persoanelor cu dizabilități.
Cazuri de discriminare în funcție de dizabilități care pot apărea la locul de muncă
Poate fi o provocare să definești și să stabilești discriminarea persoanelor cu dizabilități în funcție de handicap, deoarece trebuie să arăți atât comportamentul, cât și scopul.
Unii oameni cu dizabilități se confruntă cu discriminarea persoanelor cu dizabilități în fiecare zi, dar au ajuns să o accepte ca pe o componentă necesară a vieții lor profesionale. Fiecare persoană are dreptul la angajare, într-un loc de muncă sigur și respectuos.
Inginerii RSGE dau exemplu de cazuri de discriminare în funcție de dizabilități, dar le puteți recunoaște dacă vi se întâmplă vouă, unui prieten sau unui coleg angajat într-o circumstanță similară:
- Glume, acțiuni sau observații discriminatorii cu privire la deficiențe făcute de clienți, colegi de muncă sau un șef.
- Eșecul de a recruta, de a avansa sau de a oferi o compensație echitabilă din cauza unui handicap, chiar dacă solicitantul este pe deplin capabil să-și îndeplinească postul.
- Refuzul de a modifica locul de muncă sau fluxul de lucru pentru a se adapta modificării corecte și adecvate pentru a asigura șanse egale de succes.
- O solicitare din partea unui angajator de a vorbi sau de a dezvălui un handicap chiar dacă nu au fost specificate aceste informații.
„Tratament special” pentru persoanele cu dizabilități
Cazările sunt un accent major al multor reguli de angajare pentru persoanele cu dizabilități. Este posibil ca persoanele cu deficiențe să nu aibă șanse egale de a reuși fără condiții specifice. „Tratamentul special” nu include cazarea.
Potrivit specialiștilor RSGE, o adaptare rezonabilă este orice schimbare sau ajustare a unui loc de muncă sau a unui mediu de lucru care permite unui solicitant calificat sau angajat cu dizabilități:
-să participe la procesul de angajare;
-să îndeplinească sarcinile necesare de lucru;
-să se bucure de beneficii și privilegii de locuri de muncă egale cu cele de care se bucură angajații fără dizabilități.
Condiții speciale aplicabile persoanelor cu dizabilități
Toți candidații și angajații cu dizabilități trebuie să beneficieze de condiții speciale rezonabile de la angajatori. Numai dacă angajatorul poate demonstra „dificultăți nejustificate” va exista o scutire.
Specialiștii RSGE dau exemple de condiții speciale aplicabile pentru evitarea discriminării persoanelor cu dizabilități:
- Modificarea instrumentelor și dispozitivelor, inclusiv a echipamentului de muncă.
- Reorganizarea responsabilităților locului de muncă.
- Modificarea programelor de lucru sau cu fracțiune de normă.
- Modificarea materialelor de formare și a politicilor companiei.
- Oferirea de interpreți, de spațiu pentru îngrijitori și asistenți.
- Efectuarea de modificări structurale la locul de muncă pentru a-l face mai accesibil.
Practicile de angajare sunt acoperite de serviciile HR
Cu toate acestea, deoarece majoritatea condițiilor speciale necesită doar modificarea politicii și procedurii, acestea sunt complet libere de implementat pentru companii.
Pentru a rezolva problemele de mobilitate, de exemplu, angajatului pe un anumit post i se poate permite să lucreze de la distanță. Persoanele cu deficiențe au aceleași libertăți personale ca toți ceilalți.
Acestea includ dreptul la o compensație echitabilă, un loc de muncă fără hărțuire și puterea de a se pronunța singur la locul de muncă. Toate practicile de angajare resping discriminarea persoanelor cu dizabilități și sunt acoperite de serviciile de resurse umane ale RSGE, inclusiv:
- Recrutare, angajare și concediere
- Instruire și promovare
- Descrierea postului
- Compensații / Beneficii
- Concediu medical și familial
Ce poate face RSGE pentru discriminarea persoanelor cu dizabilități? Luptăm pentru drepturile la locul de muncă ale persoanelor cu dizabilități și, în funcție de situația dumneavoastră, vă putem îndrepta în direcția corectă.
Serviciul HR al RSGE oferă informații despre discriminarea persoanelor cu dizabilități și despre drepturile legale ale persoanelor cu dizabilități intelectuale, fizice și de dezvoltare.
Oferim cât mai multe resurse posibile pentru a sprijini și a susține persoanele cu dizabilități, ca parte a misiunii noastre.
Contactați chiar acum consultanții noștri în materie de resurse umane pentru orice detaliu referitor la discriminarea persoanelor cu dizabilități!