S-a redus perioada de instruire introductiv-generala si la locul de munca. Perioada de instruire înseamnă perioada convenita între companie si muncitor în timpul careia compania este de acord sa furnizeze formarea în conformitate cu legislatia muncii.
S-a redus perioada de instruire introductiv-generala si la locul de munca
Vesti bune in domeniul sanatatii si securitatii in munca! S-a redus perioada de instruire introductiv-generala si la locul de munca!
Legea nr. 767/2016 vine cu schimbari semnificative atat pentru aplicarea normelor de sanatate si securitate in munca, cat si pentru sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Instruirea lucratorilor in domeniul sanatatii si securitatii in munca, asa cum bine stim, este o etapa importanta in procesul de munca.
Care este scopul instruirii?
Scopul general al instruirii este de predare si insusire a cunostintelor, precum si de formare a deprinderilor de sanatate si securitate in munca.
S-a redus perioada de instruire introductiv-generala si la locul de munca si se realizeaza in timpul programului de munca si este considerat timp de munca.
Prezenta lege si felul in care este formulata reprezinta si o evidenta a corelatiei dintre securitatea si sanatatea in munca si stimularea ocuparii fortei de munca.
Organizarea instruirii introductiv-generale si la locul de munca in functie de specificul activitatilor la locul de munca, poate avea efecte pozitive pentru angajatori si lucratori, cat si pentru piata muncii in ansamblul sau.
Cat dureaza instruirea introductiv generala?
O perioada de antrenament este o serie limitata de timp de sesiuni de antrenament care au loc întotdeauna la aceeasi oră în una sau mai multe zile specifice în acelasi timp.
Pana la adoptarea Legii nr. 767/2016 angajatorii aveau obligatia sa efectueze instruirea introductiv generala si la locul de munca cu o durata de cel putin 8 ore, indiferent de domeniul in care activau.
Prin prezenta lege s-a redus perioada de instruire introductiv-generala si la locul de munca se reduce semnificativ de la 8 ore la 1 ora. Redam aici articolul 80.1 preluat din HG 767/2016 in care este mentionat acest aspect:
„Durata instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevazute la art.77 si pentru instruirea periodica efectuata suplimentar celei programate prevazute la art.98, nu va fi mai mica de 1 ora”…
„se stabileste prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8. datat si aprobat de catre angajator.”
Asadar ne intereseaza in mod deosebit cele trei articole din prezenta lege, pentru a intelege modificarile in ce priveste instruirea angajatilor si importanta acestora in sistemul de munca.
De asemenea foarte important in clarificarea si intelegerea modului in care se va desfasura instruirea angajatilor la locul de munca, este si articolul 99.
Cine stabileste durata instruirii?
In acesta fiind mentionat faptul ca durata efectuarii instruirii periodice prevazute la articolul 98 se va stabili de catre angajator. S-a redus perioada de instruire introductiv-generala si la locul de munca impreuna cu:
- conducatorul locului de munca respecticv
- lucratorul desemnat
- serviciul intern de prevenire si protectie
- serviciul extern de prevenire si protectie
Obtineti informatii de la RSGE
Vestile bune in domeniul securitatii si sanatatii in munca sunt intotdeauna bine-venite, iar echipa RSGE se bucura sa le impartaseasca. S-a redus perioada de instruire introductiv-generala si la locul de munca!
Se ivesc in incheierea acestui articol doua intrebari pe care cu siguranta si cititorul si le-a formulat in numeroase randuri:
- De ce a durat pana ca organele legislative sa inteleaga si sa aprobe faptul ca angajatorul poate sa stabileasca timpul necesar pentru instruirea angajatilor in functie de nevoile existente si de specificul procesului de munca?
- Ne putem astepta si la alte schimbari pozitive care sa conduca la eficientizarea si cresterea conditiilor de sanatate si siguranta in munca?
Va invitam sa cititi cele mai recente stiri in domeniul protectiei muncii, sa va exprimati opinia si sa ne adresati intrebari pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro