Protectia muncii in unitatile sanitare inseamna dreptul la o munca decenta pentru toti lucratorii din acest domeniu, protectia sanatatii si eliminarea riscurilor de securitate la locul de munca.
Protectia muncii in unitatile sanitare
Furnizarea de masuri SSM pentru protectia muncii in unitatile sanitare este, de asemenea, fundamentala pentru sistemele de sanatate functionale si rezistente, pentru calitatea ingrijirii si mentinerea unei forte de munca productive in domeniul sanatatii.
Normele de protectia muncii in unitatile sanitare inseamna respectarea unor reglementari referitoare la incadrarea si repartizarea angajatilor în functie de pregatirea dobandita.
RSGE va poate asigura de programe de instruire si informare a muncitorilor sau de dotarea cu echipament individual de protectie.
Normele SSM mai prevad si:
-organizarea locului de munca si a activitatilor prestate;
-masuri de protectie impotriva electrocutarii, incendiilor si exploziilor;
-prevenirea contaminarii cu agenti nocivi;
-evacuarea rezidurilor, transportul, depozitarea si manipularea materiilor si materialelor.
Lucratorii din domeniul sanatatii se confrunta cu o serie de riscuri profesionale asociate cu riscuri biologice, chimice, fizice, ergonomice si psihosociale, care afecteaza atat siguranta muncitorilor din domeniul sanatatii, cat si a pacientilor.
RSGE va ofera o imagine de ansamblu asupra elementelor cheie ale programelor de sanatate si securitate in munca pentru lucratorii din domeniul sanatatii.
Prevenirea contaminarii cu agenti nocivi
O atentie speciala in ceea ce priveste protectia muncii in unitatile sanitare se acorda sarcinilor si activitatilor de laborator, precum si lucrului cu surse de radiatii nucleare si generatori.
Protectia muncii in unitatile sanitare inseamna si evitarea contaminarii muncitorilor cu microbi, virusi sau diferite substante cu care sunt nevoiti sa lucreze.
De aceea persoanele care isi desfasoara activitatea de lucru in domeniul sanatatii sunt instruite corect pentru a respecta prevederilor normelor de protectia muncii si reglementarile Ministerului Sanatatii.
Deratizari periodice in spatiile de lucru
In ceea ce priveste mediul de lucru, pentru mentinerea starii de sanatate si prevenirea imbolnavirii profesionale, se vor efectua periodic deratizari. In sezonul cald, vor fi montate site de protectie impotriva insectelor la toate ferestrele imobilului.
Se vor face evaluari pentru determinarea incarcaturii cu agenti patogeni, in conformitate cu normele de protectia muncii in unitatile sanitare, precum si in conformitate cu prevederile Ministerului Sanatatii.
Personalul este instruit pentru cunoasterea si aplicarea regulilor de asepsie, astfel:
- sa dezinfecteze obiectele de inventar care se afla in incaperile destinate activitatilor medicale
- sa cunoasca si sa aplice regulile de igiena individuala si colectiva
- sa respecte cu strictete procedeele de lucru ce privesc examinarea, investigarea si aplicarea tratamentelor
Este obligatorie purtarea mastii de protectie in multe sectii
Purtarea mastii de protectie de unica folosinta este obligatorie in mai multe sectii, cum sunt: medicina interna-saloane cu tusitori, pediatrie (sugari, otorinolaringologie, terapie intensiva), pneumofiziologie, chirurgie-bloc operator, oftalmologie.
In cazul in care prezinta semne de imbolnavire, orice persoana care desfasoara activitati in domeniul sanatatii are obligatia si responsabilitatea de a comunica conducatorului locului de munca, iar acesta va trebui sa-i interzica accesul la locul de munca pe perioada imbolnavirii.
Lucrul cu surse de radiatii nucleare
Activitatile care implica surse de radiatii nucleare utilizate in scopuri medicale se desfasoara cu respectarea normelor de protectie in unitatile sanitare dar si a normelor de radioprotectie.
Atat personalul medico-sanitar, cat si personalul tehnic de interventie vor aplica aceste norme, atunci cand desfasoara activitati ca:
-rontgendiagnostic (scopie, grafie, radio-fotografie),
-rontgenterapie,
-medicina nucleara,
-curie-terapie,
-radio-terapie cu energii inalte,
-igiena radiatiilor,
-intretinerea, verificarea si repararea instalatiilor si a generatoarelor de radiatii.
Rezolvati probleme SSM cu ajutorul RSGE
RSGE va sta la dispozitie cu o echipa de specialisti bine formata si cu o vasta experienta in protectia muncii.
Pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro/contact, gasiti mai multe infrmatii despre protectia muncii in unitatile sanitare.
Completati formularul de oferta, iar noi va vom raspunde in cel mai scurt timp!