Protectia muncii pentru salile de Kinoterapie ii vizeaza pe lucratori, dar face referire si la aparatele care sunt folosite. Mai mult decat un masaj, sau miscari usoare, kinetoterapia aduce numeroase beneficii corpului, fiind utila in vindecarea afectiunilor locomotorii, precum si in tratarea unor afectiuni ale organelor interne, cum sunt bolile cardiovasculare cele respiratorii, metabolice sau chiar digestive. De aceea este importanta respectarea normelor de protectie care asigura desfasurarea activitatii de Kinoterapie in conditii de siguranta si sanatate.
Elongantiile si electrostimularile
Reusita activitatilor de kinetoterapie este in stransa relatie cu profesionalismul lucratorilor, insa o contributie semnificativa o aduce si asigurarea conditiilor de sanatate si securitate. In acest sens normele de protectia muncii pentru kinetoterapie au un cuvant important de spus. Elongantiile si electrostimularile efectuate de kinetoterapeut se realizeaza cu ajutorul unor aparate speciale, destinate acestor actiuni.De exemplu in cazul electrostimularii, se folosesc stimuli electrici, cu scopuri diverse: ca analgezic, pentru reducerea durerii, sau pentru cresterea masei musculare, in cazul in care musculatura este atrofiata ca urmare a imobilizarii prelungite. Riscurile folosirii incorecte a aparaturii pentru electrostimulare pot aparea atat pentru client, cat si pentru personalul angajat. De aceea este necesar ca angajatorul sa ia toate masurile de preventie prin evaluarea riscurilor si efectuarea corecta a instructajului de protectia muncii. Foarte importanta este si verificarea tehnica a aparaturii si avizul persoanei care manipuleaza aparatul. In cazul utilizarii unor aparate defecte sau prost construite pot aparea accidentari, suprasolicitari, arsuri sau chiar electrocutare.
Masajul si echipamentul de protectie
Un aliat de nadejde in procesul de recuperare al pacientilor, este masajul, deoarece pregateste terenul pentru derularea activitatii fizice cat mai eficient pentru scopul terapeutic propus.Preocuparea angajatorului insa, in continuare trebuie sa fie pe langa asigurarea servicilor de calitate, aceea de a asigura cadrul adrecvat, lipsit de pericole. Acest lucru il poate face respectand normele de protectia muncii prin adoptarea masurilor menite sa reduca riscul de accidentare si imbolnavire profesionala. Printre factorii implicati sunt echipamentul kinetoterapeutului, masa pentru masaj, precum si asigurarea conditiilor de igiena. Dotarea cu echipament individual de protectie se va face conform legislatiei, pentru a il proteja pe kinetoterapeut impotriva acelor riscuri ce ar putea sa ii puna in pericol siguranta si sanatatea la locul de munca. Lucratorul va purta echipamentul de protectie proportional cu gravitatea riscului si cu frecventa expunerii la risc. In ceea ce-l priveste pe angajator, acesta este obligat sa asigure conditiile necesare pentru efectuarea verificarilor, depozitarea, curatirea, denocivizarea, intretinerea si repararea mijloacelor individuale de protectie, in conformitate cu indicatiile producatorului. Daca echipamentul individual de protectie nu mai corespunde din punctul de vedere al calitatilor de protectie, angajatorul va proceda la inlocuirea acestuia. Acordarea echipamentului individual de protectie kinetoterapeutului, se va face in urma evaluarii riscurilor si a identificarii acestora. Kinetoterapeutii sunt obligati sa utilizeze corespunzator echipamentul individual de protectie si sa-l inapoieze, sa-l depoziteze corect dupa utilizare. Acest lucru se va face in conformitate cu prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 art.23 al.(1) lit. b).
Suntem o echipa de specialisti deschisi provocarilor si pregatiti cu informatiile si experienta necesare pentru realizarea cu succes a activitatilor de protectia muncii pentru afacerea dumneavoastra. Ne puteti contacta folosind informatiile de pe site-ul www.protectiamuncii.ro