Inspectorul in protectia muncii pe care il alegeti pentru a realiza toate activitatile specifice, poate avea un rol foarte important in succesul afacerii pe care o conduceti. Dincolo de formarea profesionala, atunci cand alegeti un inspector care sa va fie partener, trebuie sa va asigurati ca ati ales o persoana matura profesional, responsabila si care are o conduita etica bine inchegata. Neindeplinirea acestor criterii de baza pot conduce la diferite forme de blocaje in relatia de colaborare, iar aspecte ca amanari, nerespectarea termenelor, neindeplinirea tuturor sarcinilor ar putea aparea pe un astfel de fond. Cand vorbim de afaceri, nerespectarea unui termen se poate transforma rapid intr-o amenda, ceea ce ilustreaza foarte clar, procesul semnificativ al importantei maturitatii profesionale pentru un inspector in protectia muncii.
Formarea Inspectorului in protectia muncii are ca scop general construirea si dezvoltarea abilitatilor acestuia de a organiza, coordona si monitoriza activitatile de prevenire si protectie conform legislatiei specifice in vigoare, Legea 319/2006 si H.G. nr. 1425/2006. Cele mai importante obiective ale postului sunt:
- sa evalueze riscurile in ceea ce priveste securitatea si sanatatea angajatilor si dezvoltarea unui plan si efectuarea instructiunilor de prevenire si protectie in functie de caracteristicile activitatilor desfasurate
- sa elaboreze instructiuni proprii de aplicare a normelor de sanatate si securitate in munca, adaptatea particularitatilor proceselor de munca din organizatie, de riscurile de accidente si imbolnaviri profesionale si de numarul de angajati
- sa verifice felul in care sunt aplicate modificarile legislative in vigoare si normele referitoare la prevenirea riscurilor de incendii, protectia sanatatii angajatilor, precum si protectia mediului inconjurator
Inspectorul in protectia muncii, prin competenta si autorizatia pe care le are, propune pentru muncitori atributiile si responsabilitatile care le revin din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca in acord cu specificul postului pe care acestia isi desfasoara activitatea. In planul de preventie in domeniul protectiei muncii, pe care il propune va include masuri tehnice, sanitare si de alta natura, care se bazeaza pe evaluarea riscurilor. Tot inspectorul in protectia muncii va stabili in scris cu ce periodicitate se va desfasura instuctajul pentru fiecare loc de munca si elaboreaza tematici pentru fiecare faza a instruirii. Dand dovada de claritate in gandire si simt practic, inspectorul in protectia muncii va identifica potentialele pericole si riscuri pentru sanatatea si siguranta lucratorilor si va recomanda echipamentul de lucru adecvat. Planul de interventie in caz de pericol grav si iminent precum si instruirea tuturor lucratorilor asupra lui, sunt responsabilitati ce-i revin tot inspectorului in protectia muncii. La fel de important este faptul ca intre atributiile sale sunt incluse si activitati ca monitorizarea functionarii sistemelor si dispozitivelor de protectie, a aparaturii de masura si control si a instalatiilor de ventilare sau a altor instalatii pentru controlul noxelor in mediul de lucru. Spiritul si abilitatile organizatorice ale inspectorului in protectia muncii sunt utilizate pe deplin pentru intocmirea documentatiei cu privire la obtinerea avizelor, acordurilor si autorizatiilor de mediu, la fel si la intocmirea documentatiei de mediu necesare obtinerii formelor de punere in practica a diferitelor activitati ale organizatiei.
Competentele profesionale ale inspectorului in protectia muncii, dobandite prin cursurile universitare cu profil tehnic si completate de cursurile de legislatia muncii si de protectia muncii, sunt dezvoltate prin capacitatea sa de autoperfectionare, prin cultivarea capacitatii de analiza si sinteza precum si al unui simt al responsabilitatii excelent.
In cadrul Reliable Solutions Group Experts am format o echipa de inspectori in protectia muncii, care si-au dovedit si isi dovedesc competentele, pasiunea si implicarea responsabila, prin rezultatele excelente in parteneriatele numeroase pe care le avem. Pe site-ul www.protectiamuncii.evaluarerisc.ro gasiti atat formularul de contact cat si numarul de telefon la care ne puteti contacta pentru a alege inspectorul in protectia muncii de care aveti nevoie.