Un mediu in care numeroase transformari au loc, laboratorul de chimie reclama respectarea normelor de protectie a muncii. De aceea inainte de toate in laboratorul de chimie este necesara asigurarea celor mai bune conditii cum sunt: vetilatia, iluminarea corespunzatoare, nivel adecvat de umiditate, spatiu suficient, caldura si curatenie.
Securitatea si Sanatatea, un criteriu de profesionalism
In laboratorul de chimie, normele de protectia muncii aproape ca se identifica cu aspecte ale sarcinii de munca. Am putea spune altfel, itr-o nota de umor, dar care reflecta seriozitatea acestui fapt foarte bine, normele de protectia muncii si respectarea lor sunt „sfinte”. Pastrarea unui cadru sanatos si sigur presupune din partea muncitorilor care lucreaza cu substante chimice: sa isi insuseasca si sa respecte responsabilitatile care privesc protectia muncii, sa participe activ la instructajul efectuat, sa respecte procedurile corecte de lucru. Maturitatea profesionala este caracterizata prin rezultatele pe care un specialist le are la locul de munca, dar si de aspecte care reflecta cat de mult se preocupa de desfasurarea activitatii sale in conditii de siguranta.
Oare ce gust are?
In vedeerea prevenirii si reducerii riscului accidentelor si imbolnavirii profesionale sunt numereoase elemente de care trebuie sa tinem cont. Putem sa incepem cu echipamentul de protectie si sa ne gandim apoi la sticlaria si aparatura care este manipulata si bineinteles la substantele chimice. Insa mai mult de atat protectia muncii in laboratorul de chimie, ne solicita sa gandim si sa propunem solutii cu o nota mai mare de finete care au legatura de multe ori cu imprevizibilul. Spre exemplu in lucrul cu substantele chimice, lucratorii nu trebuie sa se lase tentati de a le gusta, ceea ce ar putea cauza vatamari variate. Poate parea de negandit , insa numeroase incidente si imbolnaviri profesionale s-au produs in acest mod de-a lungul timpului. Nu trebuie incercat niciodata gustul substantelor chimice si nici nu trebuie folosite paharele, vasele si ustensilele de laborator pentru mancat sau baut.
Cei 5 mari Nu!
Intr-un mediu in care evaluarea riscurilor de accidente, si incendii reflecta necesitatea unei responsabilitati si atentii mult mai mari decat in alte medii de munca, apar in mod firesc activitati sau comportamente profesionale care din start nu sunt permise. Astfel angajatii:
- nu vor lucra cu substante inflamabile aproape de becul de gaz
- nu vor mirosi substantele direct deasupra vasului in care se afla ci vor ventila putin aerul de deasupra inspre fata lor
- nu se vor apleca asupra vaselor in care fierb lichidele, mai ales cele caustice
- nu vor utiliza pahare sau eprubete ciobite
- nu vor manipula aparate si instalatii electrice de laborator cu mana umeda.
Pentru ca orice evolutie contine in ea transformarea care se naste dintr-o munca asumata, am format o echipa de specialisti care sa contribuie in acest proces prin oferirea de servicii de protectia muncii de calitate. Pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro gasiti toate datele necesare pentru a ne contacta in vederea stabilirii unui parteneriat de succes pentru afacerea dumneavoastra.