Tacticile de intimidare pot fi gestionate cu succes în timpul unei negocieri. Scopul negocierii este acela de a crea un acord reciproc avantajos între părți.
Cu toate acestea, una sau mai multe părți pot folosi constrângerea în beneficiul lor sau pot submina acordul.
Tacticile de intimidare sunt amenințarea sau subminarea intereselor
Amenințarea sau subminarea intereselor părții adverse folosind tacticile de intimidare pot avea un impact negativ asupra rezultatului negocierilor.
Este esențial să fiți conștienți de tacticile de intimidare și să fiți pregătiți pentru ele. Următoarele sunt câteva tactici pentru gestionarea unui astfel de comportament în cadrul unei negocieri:
Păstrați-vă calmul
Vă puteți controla sentimentele și vă puteți abține de la a răspunde brusc la tacticile de intimidare. Evitați să „adăugați combustibil la foc” sau să cedați sub presiune.
Rețineți că aveți putere asupra modului în care răspundeți, dar nu puteți influența ceea ce face adversarul. Iată câteva indicații oferite de personalul RSGE pentru a vă menține liniștit și sigur:
- Vă controlați respirația și vă relaxați mușchii.
- Mențineți distanța, postura și contactul vizual.
- Vă exprimați grijile într-un mod calm și transparent.
- Recunoașteți grijile și sentimentele celeilalte părți fără a fi de acord sau dezacord.
Principala abordare în toate aceste conversații este să mențineți calmul. Imaginați-vă că observați întâlnirea personal de la înălțime.
Stabiliți ce trebuie să știți sau să faceți diferit pentru a schimba lucrurile. Aveți încredere în capacitatea dumneavoastră de a primi un tratament atent la masa de negocieri.
Provocați și contracarați tacticile de intimidare
Pentru a vă proteja propriile interese, confruntați-vă cu metodele de intimidare și răspundeți la acestea. Acest lucru poate crește probabilitatea de a ajunge la o concluzie benefică și amiabilă și poate ajuta la neutralizarea puterii intimidării.
Dacă nimic altceva nu vă reușește, gândiți-vă să solicitați ajutor extern sau consiliere de la un mediator, un avocat sau alt specialist pentru a vă ajuta la negociere. Specialiștii HR din cadrul RSGE sunt o soluție pentru externalizarea serviciilor de mediere.
Cheia pentru a descoperi interesele partenerului este să pui întrebări care încep cu cine, ce, când, unde, cum și de ce. Când puneți o interogare predeterminată, cum ar fi „Pot lucra de la distanță vineri?”
Probabil veți primi un răspuns da sau nu, dar dacă îl reformulați ca o întrebare de diagnostic, cum ar fi „Ce părere aveți despre lucrul de la distanță vineri?” promovați discuția și ancheta.
Când solicitările dumneavoastră sunt întâmpinate cu respingere și rezistență, întrebările de diagnosticare sunt cele mai benefice pentru a gestiona tacticile de intimidare.
Analizați și reflectați asupra negocierii
Procesul de evaluare și de învățare a negocierilor este ultima fază pentru a vă ajuta să dezvoltați tehnicile și tacticile de intimidare mai bune în viitor. Determinați-vă oportunitățile, posibilitățile de îmbunătățire și lecțiile învățate.
Faceți o listă cu lucrurile pe care le puteți schimba pentru a obține rezultate mai bune și pentru a vă promova interesele în discuțiile viitoare.
Succesul în negocieri nu este întotdeauna ușor de anticipat. A face ca partea opusă să accepte un anumit contract poate fi singurul obiectiv în unele negocieri, dar în alte circumstanțe, negociatorii pot viza obiective mai complicate sau mai nuanțate.
Iată patru factori cruciali la care să vă gândiți atunci când evaluați succesul unei negocieri
- Ați obținut rezultatul pe care vi l-ați dorit
Indiferent dacă ați obținut sau nu rezultatul pe care îl sperați pe parcursul negocierii, este una dintre cele mai ușoare modalități de a percepe succesul.
De exemplu, puteți considera în mod logic că negocierea a fost de succes dacă ați aplicat tacticile de intimidare dorind să convingeți cealaltă parte să fie de acord cu un anumit preț al produselor, clauze contractuale sau plan de acțiune.
- Ați menținut relațiile pozitive
Rezultatul negocierilor poate depinde de capacitatea de a menține relații bune cu cealaltă parte sau părți. Dacă trebuie să lucrați împreună sau să vă bazați pe cealaltă persoană în viitor, acest lucru poate fi crucial.
Chiar dacă reușiți să obțineți rezultatul dorit, negocierea dumneavoastră poate să nu fie un succes dacă dăunează relațiilor.
- Ați întâlnit noi oportunități
Dacă s-au descoperit noi oportunități sau potențial de colaborare pe parcursul procesului de negociere, aceasta este o altă abordare pentru a evalua succesul în a gestiona tacticile de intimidare.
În unele circumstanțe, procesul de negociere poate deschide uși pentru contacte sau colaborări viitoare.
Chiar dacă nu v-ați îndeplinit obiectivul inițial, s-ar putea totuși să considerați că negocierea are succes dacă se întâmplă acest lucru.
- Ați învățat lecții valoroase
În cele din urmă, dacă ați ieșit din negociere după ce ați învățat ceva util, ați putea considera că tacticile de intimidare au eșuat și ați înregistrat un succes.
De exemplu, este posibil să fi descoperit noi informații despre motivațiile celeilalte părți, strategiile lor de negociere sau propriile puncte tari și deficiențe de negociere.
Chiar dacă negocierea actuală nu a avut rezultatul dorit, aceste lecții învățate pot ajuta în negocierile viitoare și le pot face mai eficiente.
Căutați claritate sau dovezi punând întrebări sau formulând cereri. Pe lângă invitarea celeilalte părți să facă același lucru, ar trebui să prezentați și alternative sau soluții care țin cont de nevoile ambelor părți.
Dacă aveți nevoie de sprijin pentru a gestiona tacticile de intimidare în timpul negocierilor, experții RSGE în resurse umane vă sunt alături! Contactați-i!