Practicile de igienă sunt practici vitale și de salvare a vieții în unele sectoare. De exemplu, igienizarea este necesară în spitale pentru a preveni transmiterea bolilor mortale la pacienți.
Standarde înalte de igienă sunt necesare în industria alimentară pentru a preveni transmiterea virușilor sau contaminarea produselor alimentare, ambele putând avea efecte dăunătoare asupra sănătății consumatorilor.
Practicile de igienă au un impact mare asupra sănătății
Așa cum epidemia actuală a demonstrat pe deplin, igiena este importantă atât în viața noastră personală, cât și în cea profesională.
Practicile de igienă îmbunătățite ar putea avea un impact mare asupra sănătății.
În afară de epidemia de COVID, bolile ușoare au reprezentat cauzele multor absențe de la locurile de muncă din ultimul timp, conform evaluărilor de risc efectuate de specialiștii RSGE.
Tusea, răceala, gripa, greața și diareea sunt considerate afecțiuni minore și pot fi prevenite frecvent prin practicarea unei mai bune igiene și proceduri de igienizare.
Bolile minore nu numai că ne fac să ne simțim rău și nefericiți zile întregi, dar au și un impact financiar semnificativ.
Ridicarea standardului de igienizare și practicile de igienă la locul de muncă și în viața noastră de zi cu zi va îmbunătăți semnificativ sănătatea și bunăstarea tuturor, precum și pe cea a întreprinderilor și organizațiilor.
Curățenia trebuie să fie o prioritate la locul de muncă
Statisticile efectuate de medicii de medicina muncii arată că există multe motive întemeiate pentru îmbunătățirea igienizării locului de muncă, respectând practicile de igienă.
Angajatorii sunt obligați din punct de vedere legal să ofere facilitățile necesare de securitate și sănătate, cum ar fi toalete adecvate și suficiente și instalații de spălat.
Riscul de transfer de germeni și viruși este redus prin menținerea curățeniei locurilor de muncă și încurajarea spălării frecvente a mâinilor, făcând mediul mai sigur pentru lucrători.
În timp ce multe dintre microorganismele care trăiesc pe pielea noastră sunt benigne, altele pot provoca boli care pot fi minore sau fatale și se pot răspândi rapid.
Unii viruși și bacterii pot rezista timp îndelungat.
Mâinile noastre pot fi contagioase ore întregi dacă nu respectăm practicile de igienă
Deoarece microbii pot persista săptămâni întregi pe unele suprafețe, răspândirea bacteriilor și virușilor în această perioadă poate fi periculoasă pentru oricine, ori de câte ori manipulați ceva.
Spălarea regulată a mâinilor și curățarea suprafețelor de lucru sunt singurele modalități de a evita infectarea cu boli infecțioase de la germeni și viruși care v-ar putea face rău dumneavoastră sau altora.
Recomandarea specialiștilor RSGE pentru a respecta practicile de igienă este utilizarea dezinfectantelor pentru mâini.
Deși există opțiuni fără alcool, majoritatea dezinfectantelor pentru mâini conțin alcool.
Majoritatea dezinfectanților elimină în mod eficient 99,9% dintre bacterii și multe soluții lucrează și pentru a elimina virușii și sporii de ciuperci.
Pentru mâini curate, dezinfectantul pentru mâini poate fi aplicat în loc de apă și săpun
Majoritatea dezinfectantelor pentru mâini conțin creme hidratante, și pot fi folosite în loc de apă și săpun, pentru a ajuta la prevenirea dermatitei de la utilizarea frecventă.
Dar pentru unele locuri de muncă, cum ar fi curățarea deșeurilor umane sau manipularea gunoiului, este de preferat să evitați complet contactul cu pielea.
Mănușile de unică folosință sunt perfecte pentru aceste utilizări. Acestea sunt realizate din vinil și nitril și sunt disponibile în diferite dimensiuni.
Deoarece unii oameni au alergii la latex, mănușile de vinil sau nitril sunt mai sigure de utilizat. Acestea pot fi achiziționate individual sau în cantități mai mari, chiar din magazinul nostru cu profil SSM.
Cea mai bună metodă de a preveni transmiterea bolilor la locul de muncă este să vă asigurați că:
- Membrii personalului sunt conștienți de necesitatea menținerii unei bune igiene a mâinilor și a suprafețelor.
- Angajatorii le oferă resursele de care au nevoie pentru a face acest lucru.
Semnele și bannerele pot servi drept memento-uri puternice
Legislația SSM (Securitate și Sănătate în Muncă) sfătuiește companiile să facă o evaluare a riscurilor pentru a determina dacă sunt necesare instalații suplimentare de spălare a mâinilor.
Orice echipament sau suprafață, care sunt atinse de numeroase persoane, vor fi luate în considerare în această evaluare a riscurilor, cum ar fi:
-telefoanele, tastaturile și birourile computerelor;
-mânerele ușilor;
-panourile de control;
-echipamentele de bucătărie;
-alte echipamente comune.
Pe lângă practicile de igienă de rutină, există modalități de a promova igienizarea, cum ar fi indicatoare cu instrucțiuni în apropierea acestor facilități și materiale de curățenie ușor disponibile.
Mențineți curățenia regulată a mâinilor și a suprafețelor pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei din jur de răspândirea răcelilor și a virușilor, cu ajutorul experților RSGE în sănătatea muncii!