Supravegherea sănătății lucrătorilor este un aspect crucial al sănătății ocupaționale, deoarece munca și locul de muncă ar putea afecta sănătatea angajaților.
Scopul este identificarea și protejarea angajaților care sunt mai expuși riscului, precum și acela de a evalua eficacitatea pe termen lung a acțiunilor de control al riscurilor pentru sănătate.
Supravegherea sănătății lucrătorilor impusă de legislația SSM
Angajatorii sunt responsabili pentru a se asigura că munca nu afectează negativ sănătatea angajaților. Un program de supravegherea sănătății în vigoare poate ajuta în acest sens.
Implementarea unor tehnici sistematice, de rutină și adecvate pentru identificarea indicațiilor timpurii ale bolilor profesionale și luarea măsurilor adecvate constituie supravegherea sănătății.
Angajatorii sunt obligați să se asigure că lucrătorii care prezintă un pericol pentru sănătatea lor conform unei evaluări a riscurilor au acces la supravegherea corespunzătoare a sănătății.
Legea privind securitatea și sănătatea în muncă nr.319/2006 impune supravegherea sănătății. Promovarea sănătății și alte controale generale de sănătate nu trebuie confundate.
Cum putem știi dacă avem nevoie de supravegherea sănătății?
- Veți putea identifica riscurile la locul de muncă și controalele aplicate odată ce evaluările de risc efectuate cu ajutorul specialiștilor RSGE vor fi finalizate.
- Va trebui să luați măsuri suplimentare, dintre care una poate fi supravegherea sănătății, atunci când este prezent un risc rezidual și există șansa ca acesta să afecteze sănătatea angajaților.
Pentru ca supravegherea sănătății să fie considerată adecvată, trebuie îndeplinite următoarele cerințe:
-trebuie să existe un impact negativ măsurabil asupra sănătății legat de expunere;
-există o posibilitate ca activitatea de angajare să aibă un impact negativ asupra sănătății.
Cum ar trebui implementat un program eficient pentru sănătatea angajaților?
Există metode eficiente și cu risc scăzut pentru a găsi semne de impact negativ asupra sănătății cauzate de activitățile de muncă.
Din punct de vedere legal, trebuie luată în considerare supravegherea sănătății atunci când lucrătorii se angajează în activități de muncă care implică:
-zgomot, vibrații;
-solvenți, praf, fum;
-agenți biologici și alte substanțe chimice periculoase pentru sănătate, inclusiv azbest, plumb și radiații ionizante.
Angajatorii trebuie să-și facă timp pentru a-și pregăti cu atenție programele de supraveghere a sănătății pentru a se asigura că sunt rentabile și se potrivesc obiectivelor de afaceri.
Atunci când vă pregătiți programul, trebuie să luați în considerare următorii factori:
- Determinați cine va fi responsabil cu supravegherea programului de supravegherea sănătății și asigurați-vă că sunt calificați pentru a face acest lucru.
- Luați în considerare cine este expus riscului și asigurați-vă că primesc asistență medicală adecvată.
- Consultați-vă și interacționați cu angajații și reprezentanții acestora.
- Asigurați-vă că toți angajații și-au dat consimțământul și că toate datele sunt păstrate în conformitate cu Reglementările generale privind protecția datelor.
- Examinați constatările supravegherii sănătății în lumina evaluării riscurilor și, dacă este necesar, faceți ajustările necesare.
Reglementările legale și politicile organizației
Implementarea unui program de supravegherea sănătății la locul de muncă depinde de mai mulți factori și poate varia în funcție de reglementările legale și politicile organizației respective.
În general, un program de supravegherea sănătății poate fi implementat în orice moment, însă există anumite momente-cheie în care acesta ar putea fi considerat mai important sau necesar.
Iată câteva exemple oferite de experții în sănătate ocupațională ai RSGE:
- La lansarea unei noi companii sau deschiderea unei noi locații este benefic să se implementeze un program de supraveghere a sănătății de la început, pentru:
-a crea un mediu de lucru sigur;
-a încuraja sănătatea și bunăstarea angajaților încă de la început.
- Dacă organizația suferă schimbări majore, este oportun să se evalueze și să se actualizeze politicile și programele de SSM, cum ar fi:
-o fuziune;
-o restructurare;
-o schimbare semnificativă a activității.
- În perioadele de răspândire a bolilor sau în cazul unei pandemii, este crucial să se implementeze măsuri de supravegherea sănătății la locul de muncă.
Acest lucru poate include screening-ul angajaților pentru simptome, verificarea temperaturii, promovarea igienei și distanțarea fizică.
Monitorizarea riscurilor semnificative pentru sănătatea angajaților
Implementarea unui program de supravegherea sănătății la locul de muncă ar trebui:
-să fie în concordanță cu legile și reglementările locale;
-să țină cont de principiile drepturilor angajaților și a confidențialității datelor medicale.
Dacă activitățile desfășurate la locul de muncă prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea angajaților, este esențial să se implementeze un program de supraveghere a stării de sănătate a angajaților.
Contactați specialiștii în protecția muncii ai RSGE pentru asistență în implementarea celor mai bune practici de sănătate ocupațională pentru organizația dumneavoastră!