Normele de protectia muncii pentru femeile gravide sunt foarte importante pentru angajator, cat si pentru lucratoarea care acum, are nevoie de masuri de protectie suplimentare. Schimbarile care se produc pe perioada celor 40 de saptamani, in organismul si starea angajatei insarcinate, influenteaza in mod direct capacitatea acesteia de a-si desfasura sarcina de lucru. Reciproc, conditiile de lucru pot influenta derularea perioadei de sarcina, de aceea angajatorul va trebui sa ia masurile necesare pentru asigurarea conditiilor favorabile.
Vesti bune
Bucuria traita la aflarea vestii ca va avea un copil, este dublata de capacitatea de crestere a responsabilizarii in multe dintre aspectele vietii si inclusiv in cel profesional. Viitoarea mamica va fi astfel, mult mai atenta la a respecta normele de protectie a muncii la locul de munca. Protectia muncii pentru femeile gravide difera foarte mult de la un loc de munca la altul, in functie de specificul sarcinii de lucru si de mediul de lucru.
Astfel, evaluarea riscurilor de imbolnavire profesionala pentru femeile gravide va evidentia cu claritate care sunt factorii de risc la care se expune si ce masuri sunt necesare, pentru a-i diminua. Pentru ca sarcina evolueaza rapid, iar schimbarile sunt numeroase de la o saptamana la alta, angajatorul va trebui sa vina in intampinarea lucratoarei gravide cu solutii care sa-i ofere posibilitatea acesteia sa-si desfasoare activitatea in siguranta. Aceasta poate insemna reducerea programului de lucru, sau asigurarea unei pozitii de lucru care sa nu pericliteze sarcina, sau poate chiar mutarea intr-o zona lipsita de factori ce ar putea afecta starea gravidei.
Pentru a-si efectua controalele medicale necesare, angajata gravida va avea dreptul la un numar de 16 ore libere in fiecare luna. Protectia muncii pentru gravide implica atat instructajul pentru angajata, cat si pentru angajator, a caror responsabilitate se extinde acum, intr-un plan mai vast, al protectiei sociale. Ca orice fapt bun care vine si cu atat mai mult un copil, acesta trebuie primit intr-un cadru bine organizat, in care s-au luat toate masurile necesare pentru eliminarea riscurilor.
Concediul de risc maternal
In cazul in care mediul in care lucreaza angajata gravida este prin specificul sau expus la factori de risc, cum ar fi diferiti agenti chimici, aceasta poate intra in concediu de risc maternal. Acest tip de concediu se acorda pe o perioada de maxim 120 de zile. Este important sa nu se suprapuna peste un alt tip de concediu. Normele de protectie a muncii pentru gravide sunt deosebit de importante, starea de sanatate a mamei cat si a copilului putand fi expuse riscului, in cazul in care nu sunt respectate. De aceea atunci cand nu pot fi gasite solutii adecvate, este recomandata intrarea in concediul de risc maternal ca masura preventiva, de protectie. Pe durata concediului de risc maternal, femeile gravide primesc o indemnizatie lunara care este in valoare de 75% din media veniturilor acesteia in ultimile 6 luni. Acesti bani sunt asigurati din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
Echipa Reliable Solutions Group va este alaturi cu informatiile necesare pentru protectia si siguranta tuturor angajatilor si in situatii speciale a angajatelor gravide. Ne dorim ca procesul de munca sa se desfasoare in cele mai sigure conditii atat pentru angajati cat si pentru angajator, de aceea va stam la dispozitie pentru orice intrebare pe care o aveti.