Protecția lucrătorilor implicați în proiectele de construcții a clădirilor se face prin utilizarea de echipamente de protecție ce trebuie purtate în orice moment la locul de muncă.
Fiecare angajat trebuie să poarte cel puțin o cască de protecție și ochelari de protecție, iar vestele de siguranță cu vizibilitate înaltă, cu benzi reflectorizante sunt esențiale.
Protecția lucrătorilor, prin echiparea cu echipamente de protecție
Vestele de siguranță cu vizibilitate ridicată trebuie purtate întotdeauna, chiar și atunci când nu există trafic.
Când lucrează pe un șantier de construcții sau de restaurare, fiecare angajat trebuie să poarte o cămașă cu mâneci, pantaloni lungi de lucru și pantofi sau cizme de lucru rezistente.
Pantalonii scurți, pantalonii de trening, adidașii, sandalele și pantofii cu toc înalt sau pantofii decupați nu sunt acceptați. Nici bluzele fără mâneci sau maiourile.
Analiza preliminară a pericolelor la locul de muncă va fi utilizată de supervizorul fiecărei echipe de lucru pentru a lua decizia de a oferi angajaților echipamente de protecție suplimentare.
Evaluarea riscurilor identifică nevoia de echipamente de protecție suplimentare
Poate fi necesar EIP suplimentar, în funcție de circumstanțe și de pericolele potențiale prezente. Specialiștii RSGE pot fi contactați pentru o evaluare a riscurilor completă.
În acest caz, EIP suplimentar ar putea consta din:
- Mănușile de protecție
- Protecții pentru auz
- Protecții faciale pentru operațiuni de tăiere, șlefuire sau ciobire
- Ochelari de protecție împotriva stropilor chimici
- Protecții respiratorii
- Echipamente de protecție împotriva căderii atunci când se lucrează la înălțime
- Îmbrăcăminte de protecție specifice în operațiuni de sudură sau când se lucrează cu electricitate sub tensiune.
Protecția muncitorilor cu mănuși de protecție
Pielea poate fi afectată de substanțe periculoase, arsuri termice sau chimice, riscuri electrice, vânătăi, abraziuni, tăieturi, înțepături, fracturi sau amputații.
Riscurile potențiale pentru mâini și brațe pot fi evitate cu ajutorul mănușilor de protecție, al dispozitivelor de protecție pentru degete și al apărătoarelor pentru brațe.
Mănușile de protecție disponibile pe site-ul SSMescu sunt disponibile într-o serie de modele pentru a proteja purtătorii de o varietate de riscuri.
Tipul de mănușă ales va depinde de tipul de activitate și de tipul de risc.
Protecția auditivă, la fel de importantă
Protecția auditivă trebuie purtată atunci când expunerea unui angajat la zgomot nu poate fi redusă la limite acceptabile.
Dopurile și căștile pentru urechi și benzile auditive, denumite în mod obișnuit capace de canal, sunt câteva soluții pentru protecția auzului, aceste echipamente fiind ușor accesibile.
Capacitatea de a reduce zgomotul în fiecare punct de lucru, precum și confortul și potrivirea acestuia ar trebui studiate cu atenție pentru protecția lucrătorilor.
Inspectorii RSGE oferă departamentelor companiilor consiliere cu privire la alegerea protecției auditive, astfel încât acești factori să fie luați în considerare în mod adecvat.
Protecția pentru față și pentru ochi
Următorii factori trebuie luați în considerare atunci când alegeți cea mai bună protecție pentru față și pentru ochi:
-capacitatea de a proteja împotriva anumitor riscuri la locul de muncă;
-să fie confortabile și să se potrivească corect;
-să permită mobilitatea și vederea nestingherite;
-să fie robuste și lavabile;
-să nu împiedice funcționalitatea altor EIP.
Purtarea aparatelor respiratorii
Unul dintre principalele moduri prin care substanțele periculoase pot pătrunde în organism este prin inhalare.
Pot apărea efecte nedorite asupra sănătății dacă o persoană este expusă la o concentrație periculoasă în aer a unei astfel de substanțe.
Protecția căilor respiratorii poate fi necesară dacă limitele de expunere la substanțe periculoase sunt depășite, iar nivelurile de expunere nu pot fi reduse prin măsuri tehnice.
Protecția împotriva căderilor
Protecția împotriva căderilor trebuie luată în considerare atunci când se lucrează pe suprafețe ridicate, deasupra zonei înconjurătoare într-un cadru de construcție sau industrial.
Atunci când pericolele de cădere nu pot fi eliminate prin utilizarea balustradelor, podelelor, plaselor și a altor măsuri de siguranță, sistemele de oprire a căderii sunt utilizate frecvent.
Liniile de salvare, hamurile corporale și alte echipamente aferente sunt concepute pentru a opri căderile libere, reducând în același timp solicitările exercitate asupra purtătorului.
O persoană instruită îi poate supraveghea pe ceilalți în timp ce aceștia operează pe suprafețe înalte și îi poate avertiza despre orice pericol de cădere folosind sisteme de monitorizare.
Puteți consulta toate aceste reguli de protecție împotriva căderii, dar și orice informație referitoare la echipamentele de protecție în pagina dedicată EIP de RSGE!