Leziunile mâinilor pot fi prevenite prin alegerea mănușilor potrivite, o acțiune crucială pentru protejarea acestor două „instrumente de muncă” împotriva pericolelor.
Mâinile neprotejate sunt în mod evident mult mai predispuse la rănire și contaminare, ceea ce poate:
-crește costurile medicale și de compensare a lucrătorilor;
-reduce productivitatea muncitorilor;
-scădea moralul angajaților.
Leziunile mâinilor pot fi evitate dacă eliminăm riscurile la locul de muncă
Cele mai valoroase și frecvent utilizate instrumente în muncă sunt mâinile noastre.
Lucrătorii au adesea o conștientizare foarte slabă a cerinței de protecție a mâinilor sau chiar a modului de a alege mănușa potrivită pentru locul de muncă.
Mănușa neadecvată este adesea aleasă pentru sarcina de muncă, prezentând un risc de rănire a lucrătorului sau de pierdere a productivității.
Mănușile folosite astăzi de angajați nu trebuie doar să fie eficiente în sarcina pentru care sunt aleși, ci și să se potrivească bine și să fie suficient de confortabile pentru ca lucrătorii să aleagă să le poarte.
Cerințele de performanță, potrivire și confort diferă în funcție de activitate
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că dorința unui lucrător de a purta mănuși este direct influențată de cât de confortabilă este o pereche de mănuși.
Lucrătorul va alege cel mai probabil să lucreze fără mănuși dacă acestea nu se potrivesc corect sau sunt greu de purtat, spun experții în evaluarea riscurilor din cadrul RSGE.
Va îmbunătăți semnificativ siguranța și productivitatea lucrătorilor să știți care tip de mănuși este cel mai bun pentru sarcina în cauză. Este important:
-să alegeți mănușile de protecție care să ofere protecție adecvată pentru sarcina sau activitatea specifică pe care o desfășurați;
-să verificați mărimile disponibile și să le ajustați corect pentru a se potrivi mâinii dumneavoastră;
-să verificați instrucțiunile de întreținere ale mănușilor și să le spălați și să le curățați în mod regulat.
Utilizarea materialului și construcția adecvată, criteriile de selecție a mănușilor
Este esențial să rețineți că nicio mănușă nu poate oferi protecție pentru orice activitate sau împotriva oricărui pericol, care să și respecte legislația SSM pentru protecția mâinilor.
Mănușile prea strâmte sau prea largi pot interfera cu mișcările lucrătorului și pot fi inconfortabile producând leziunile mâinilor, ceea ce poate duce la utilizarea incorectă sau la refuzul de a le purta.
Mănușile ar trebui să protejeze mâinile de riscurile pentru care au fost alese prin utilizarea materialului și construcției adecvate și să protejeze angajații de vătămări.
Întrucât rănile la mâini reprezintă mai mult de o treime din toate accidentele la locul de muncă, angajatorii și angajații lor trebuie să fie conștienți de mănușile potrivite pentru fiecare sarcină.
Selecția corectă a mănușilor este esențială pentru angajați
Inspectorii RSGE estimează că este mai mare costul anual al leziunilor în ceea ce privește timpul de productivitate pierdut, costurile medicale și compensația decât achiziția de mănuși de protecție.
Multe companii continuă să pună accent pe mănușile de protecție care oferă cea mai bună protecție disponibilă pentru mâinile angajaților lor. Criteriile de selecție țin cont de următoarele:
- Lucrătorii trebuie să învețe cum să le poarte pentru a evita leziunile mâinilor și cum să le îndepărteze în mod corespunzător, precum și să respecte instrucțiunile de utilizare și întreținere.
- Mănușile de protecție nu sunt întotdeauna suficiente pentru a proteja muncitorii împotriva riscurilor la locul de muncă.
Este important să se utilizeze și alte echipamente de protecție personală, cum ar fi ochelarii de protecție sau măștile respiratorii, spun experții în securitatea muncii ai RSGE.
- Mănușile de protecție pot fi supuse la uzură și deteriorare în timp, așa că este important să le înlocuiți la intervale regulate pentru a vă asigura că oferă protecție adecvată.
Mănușile de protecție opresc leziunile mâinilor
Mănușile de protecție sunt concepute pentru a proteja împotriva riscurilor la locul de muncă și nu trebuie să fie utilizate pentru alte activități, cum ar fi curățarea casei sau grădinăritul.
Purtarea de mănuși de protecție este esențială pentru a evita leziunile mâinilor, pentru asigurarea siguranței și protejarea sănătății lucrătorilor de pe șantierele de construcții.
Alegeți din oferta magazinului SSMescu mănușile potrivite activităților dumneavoastră, iar inspectorii SSM ai RSGE vă vor consilia în orice problemă legată de protecția muncitorilor!