Gazele periculoase și spațiile închise sunt o combinație periculoasă. Nu există loc de muncă în spațiu închis unde să nu existe pericolul acumulării de gaze periculoase, iar lucrătorii pot leșina dintr-un mediu periculos în doar câteva secunde.
Datorită naturii lor, încăperile limitate au adesea o atmosferă total diferită de un loc destinat confortului uman. În interior, gazele mortale ar putea fi stocate, iar materialele organice se pot descompune și pot crea vapori nocivi.
Angajații trebuie protejați de gazele periculoase
Cu un management adecvat, angajații pot fi protejați împotriva efectelor negative ale lucrului în spații înghesuite. Cu toate acestea, menținerea unui loc de muncă sigur necesită participarea angajaților la fiecare nivel al companiei, fiind un efort de echipă.
Specialiștii RSGE ne explică ce sunt pericolele atmosferice create de gazele periculoase pentru lucrătorii din spațiul închis. Există trei tipuri principale de atmosfere care prezintă un risc major:
- Inflamabil și exploziv
- Toxic
- Deficit de oxigen
Spații de lucru cu atmosfere inflamabile și explozive
Exploziile provocate de gazele inflamabile într-o zonă mică au potențialul de a dăuna grav sau chiar de a ucide angajații. Orice formă de scânteie și gaz combustibil combinat cu oxigenul este un dezastru care așteaptă să se întâmple.
Scânteile pot fi produse în continuare de către personalul care își folosește uneltele în timpul lucrului de rutină, chiar dacă nu intenționează să repare echipamentele electrice.
Despre gazele inflamabile, experții RSGE amintesc că includ următoarele surse:
- Gaz natural de la conductele de gaz cu scurgeri
- Metan din apele uzate în descompunere
- Gaz propan din butelii care au scurgeri
- Vaporii din solvenți utilizați pentru vopsire, curățare, refinisare
Când gazele periculoase sunt predominante în stația de lucru, se produc atmosfere toxice. Aceste gaze pot fi dificil de identificat de către cele cinci simțuri, deoarece sunt adesea fără gust și fără miros.
Compușii organici volatili se găsesc într-o varietate de produse industriale. Orice spațiu de lucru în care vor fi utilizate aceste substanțe chimice trebuie să aibă o ventilație adecvată.
Deficitul de oxigen provoacă pierderea coordonării și a judecății lucrătorilor
Mai puțin de 19,5% oxigen este un mediu cu deficit de oxigen. Lucrătorii care respiră acest aer pot experimenta pierderea conștienței, a coordonării și a judecății. În circumstanțe severe, efectele negative pot fi sufocarea și moartea.
În funcție de tipul de mediu închis, epuizarea oxigenului se poate produce în mai multe moduri diferite. Gazele periculoase mai grele decât aerul gravitează spre fundul spațiilor goale, cum ar fi găurile și gropile, împingând oxigenul în partea de sus.
Sufocarea, pe de altă parte, se poate întâmpla în locuri înalte, cum ar fi puțurile sau la nivelul tavanului, când gazele periculoase mai ușoare decât aerul urcă în partea de sus a spațiului și împing oxigenul sub zona lucrătorilor.
În plus, arderea, metalul ruginit și apele uzate digerate de bacterii pot epuiza oxigenul.
Pericole comune ale gazelor în spații închise
Gazele periculoase sunt detectate frecvent în spații închise și ar trebui incluse în orice program bun de monitorizare a gazelor în spațiu închis. Cele mai întâlnite pericole create de gazele periculoase provin de la:
- Oxigen. Atât lipsa de oxigen, cât și abundența acestuia pot fi periculoase pentru persoanele care lucrează în spații restrânse. Legislația SSM stabilește nivelurile minime și maxime de oxigen în aer pe care angajații îl respiră.
- Hidrogen sulfurat. Gazul de canalizare, sau hidrogenul sulfurat, este extrem de inflamabil. Rezultă frecvent din descompunerea resturilor organice, creând gazele periculoase.
În funcție de cât și de cât timp îl inhalează lucrătorul, efectele variază, dar expunerea la cantități mari poate duce rapid la deces. Lucrătorii din locuri restricționate sunt expuși în mod special, deoarece hidrogenul sulfurat este mai greu decât aerul.
Oamenii care lucrează în canalizări, cămine de vizitare și zone agricole ar trebui să se asigure că detectoarele lor de gaz sunt funcționale și capabile să detecteze în mod fiabil acest gaz toxic.
- Monoxid de carbon. Cea mai frecventă și letală sursă de otrăvire profesională cu gaz este monoxidul de carbon.
Este imposibil de detectat fără un detector de gaz, deoarece nu are miros și nu are culoare, făcând din spațiile strâmte sau slab ventilate mediile cele mai mortale.
Din cauza arderii incomplete, monoxidul de carbon este adesea creat în medii industriale în care sunt utilizate mașini mari alimentate cu propan sau gaz, cum ar fi cuptoare, automobile, încălzitoare și cazane.
Monitorizarea gazelor în spații închise
Înainte de a intra într-un spațiu închis, legislația de securitate și sănătate la locul de muncă cere ca atmosfera să fie testată cu un instrument calibrat de citire directă.
Echipamentele portabile de monitorizare pentru gazele periculoase pentru locații înguste au nevoie de senzori pentru a examina atmosfera de prezența limitei inferioare de explozie, a hidrogenului sulfurat, oxigenului și monoxidului de carbon.
Este logic din punct de vedere economic să cheltuiți bani pe echipamente adecvate de monitorizare pentru gazele periculoase și să practicați tehnici de siguranță în spațiu închis. Însă, adevărata valoare a banilor constă în posibilitatea de a salva vieți.
Doriți să rămâneți în conformitate cu legislația SSM și să evitați penalitățile care pot ajunge până la 10.000 RON?
Alegeți să colaborați cu echipa RSGE pentru întocmirea unui plan de prevenire și protecție bazat pe evaluarea riscurilor pentru gazele periculoase!