Evaluarea riscurilor este procesul de localizare, examinare și evaluarea pericolelor la locul de muncă Ar putea fi nevoie de mult efort pentru angajator, părțile interesate și angajați pentru a înțelege funcția pe care o oferă evaluările riscurilor.
Evaluarea riscurilor în companii
Aceste evaluări încep întotdeauna cu o strategie de management al riscurilor care urmărește ca o companie să fie pregătită pentru orice riscuri potențiale la locul de muncă. Amenințările sunt definite ca incertitudini care au efecte negative.
Având în vedere definiția largă a unei amenințări și riscurile asociate, acestea ar putea include de fapt tot ceea ce privește posibilitatea producerii de accidente, catastrofe naturale, pericole financiare, responsabilități legale, etc.
Elementele fundamentale ale infrastructurii unui program de management al riscului ating pe scurt cele trei concepte cheie de bază, precum și cum și de ce evaluarea riscurilor este necesară și utilizată la locul de muncă.
Gestionarea riscurilor poate să nu fie o examinare în totalitate a evaluării riscurilor și managementul riscurilor. Numeroasele riscuri ale unei afaceri depind de localizare, examinare și evaluare a pericolelor.
Managementul riscurilor încearcă să reducă apariția lor
Folosind o abordare metodică, managementul riscurilor încearcă să reducă, să gestioneze și să țină cont de probabilitatea ca aceste riscuri să se materializeze și îmbunătățesc înțelegerea de către o companie a perspectivelor de risc favorabile disponibile.
Riscurile sunt incertitudinea cu privire la obiective care diferă de rezultatul anticipat. Riscurile pozitive, negative sau ambele ar putea prezenta oportunități sau pericole care sunt în concordanță cu obiectivele și valorile companiei.
Diferența dintre riscuri și pericole este unul dintre cele mai importante puncte de reținut atunci când discutăm despre managementul riscurilor. Orice firmă care are nevoie de localizare, examinare și evaluarea pericolelor, este probabil să confunde aceste două situații și are nevoie de evaluarea riscurilor.
Riscurile sunt incertitudini, iar efectele rezultate sunt cuantificate prin probabilitatea ca evenimentul să se producă. Pericolele, pe de altă parte, pun persoanele din apropiere în pericol fizic direct.
La locurile de muncă, există riscuri deja prezente, dar riscurile nu sunt întotdeauna doar pericole sau pericole fizice. Împreună, aceste idei transmit în mod eficient următoarele:
-stabilirea contextului pentru analiza riscurilor, evaluarea riscurilor și managementul riscurilor;
-monitorizarea efectelor fiecărei acțiuni, funcție și produs în mod regulat.
Principiile fundamentale ale managementului riscului
Un program competent de gestionare a riscurilor ar trebui să fie capabil să comunice rezultatele cercetării companiei și apoi să acționeze pentru a reduce continuu incertitudinile care s-ar putea concretiza în cele din urmă ca riscuri fizice sau preocupări financiare sau de răspundere.
Principiile fundamentale ale managementului riscului trebuie să fie articulate pentru a clarifica în continuare modul în care funcționează pentru a păstra valoarea unei companii:
- Integrat: managementul riscului servește drept piatră de temelie pentru toate operațiunile organizaționale.
- Structurat și minuțios: Această metodă încearcă să ofere rezultate repetabile și similare.
- Personalizat: un cadru și o procedură de management al riscului trebuie să fie perfect în concordanță cu mediul intern și extern pe care l-au stabilit obiectivele companiei.
- Inclusiv: Părțile interesate și expertiza, atitudinile și percepțiile lor trebuie incluse într-un sistem de management al riscului mai bun.
- Dinamic: Programul de management al riscului trebuie să anticipeze, să identifice, să recunoască și să reacționeze cât mai repede posibil la schimbările din contextul intern și extern al organizației pe măsură ce apar.
Evaluarea riscurilor este crucială
Atunci când analizați restricțiile și incertitudinile (riscurile) din interiorul unui proces, este important să luați în considerare atât previziunile viitoare, cât și faptele din trecut și prezent. Fiecare parte interesată legată de companie ar trebui să aibă acces la informații.
- Elemente umane și culturale: acești factori au un impact semnificativ asupra aproape tuturor fațetelor, fazelor și gradelor de management al riscului.
- Îmbunătățirea continuă: instrumentul de management va fi îmbunătățit continuu prin procesul de învățare și obținere de expertiză suplimentară.
Următoarea structură și procedură creată de o organizație este construită pe conceptele de management al riscului care includ procesele de localizare, examinare și evaluare a pericolelor.
Evaluarea riscurilor este crucială deoarece cuantifică riscul ca un eveniment advers grav să poată apărea, cum ar fi un accident, o boală, un produs sau daune materiale sau o pierdere financiară care ar putea interfera cu obiectivele companiei.
Controale suplimentare, în cazul riscurilor prea mari
Evaluarea riscurilor este necesară pentru fiecare companie sau industrie care lucrează cu materiale periculoase, substanțe chimice toxice, riscuri biologice, riscuri ergonomice sau oricine altcineva care încearcă să obțină profit.
Următoarele sunt câteva dintre motivele principale pentru a face evaluarea riscurilor:
– localizare, examinare și evaluare a pericolelor pentru sănătatea, securitatea și finanțele la locul de muncă;
-eficacitatea controalelor actuale.
Dacă riscul este încă prea mare cu riscul rămas, trebuie puse în aplicare controale suplimentare și prioritizarea resurselor pentru a se asigura că tot ceea ce s-a menționat mai sus funcționează conform intenției.
Fără evaluarea riscurilor aprofundată, întreprinderile riscă să aibă repercusiuni costisitoare, inclusiv pierderi financiare, întârzieri extinse în producție, echipamente de lucru deteriorate și, cel mai critic, siguranța personalului în pericol.
Identificarea riscurilor și posibilitatea de a le elimina sunt cruciale pentru succesul general. Acest lucru se poate face cu instrumentele potrivite și cu un program solid de gestionare a riscurilor care trebuie să conțină acțiuni de localizare, examinare și evaluare a pericolelor.
Pentru a vă ajuta să vă dezvoltați propriul program de management al riscului, completați formularul de ofertă pus la dispoziția dumneavoastră!