De ce este necesara evaluarea riscului de incendiu
Siguranta echipei cu care lucrezi, a afacerii si a mediului sunt extrem de importante. Protectia este un comportament responsabil ce face parte din categoria actiunilor de prevenire. De aceea evaluarea riscului de incendiu este o etapa esentiala care iti poate indica nivelul de risc la care te afli si ce masuri trebuie sa iei.
Riscul existent si riscul acceptat
Expertii in evaluarea riscului de producerea a incendiilor estimeaza si cuantifica riscul de producere al unui incendiu pentru a determina nivelul de risc existent. De asemenea iti pot comunica limita prestabilita, denumita risc de incendiu acceptat. Managementul eficient al riscului de incendiu presupune mentinerea acestuia la un nivel acceptabil. In urma evaluarii vei fi capabil sa adopti masurile si mijloacele necesare pentru a mentine amenintarile in limitele acceptabile. In acelasi timp vei lua decizii adecvate pentru exploatarea oportunitatilor, ceea ce va contribui la imbunatatirea globala a performantelor. Este cunoscut faptul ca mentinerea sigurantei la locul de munca in parametrii normali se coreleaza direct cu nivelul de productivitate al echipei.
Reducerea Riscului
Evaluarea riscului de incendiu permite identificarea masurilor de aparare impotriva incendiilor si inclusiv reducerea riscului. Vei sti astfel cum trebuie sa actionezi pentru a reduce, neutraliza si elimina riscul de incendiu. In urma analizei clare bazata pe reglementarile tehnice, a normelor si a dispozitiilor generale de aparare impotriva incendiilor si a celor specifice fiecarui domeniu, expertii iti vor indica atat masurile de aparare cat si masurile necesare pentru lichidarea unui incendiu in cazul in care acesta s-a produs.
Scenariul de securitate la incendiu
Analiza de risc de incendiu presupune determinarea probabiltatii de izbucnire a unui incendiu si anticiparea consecintelor stabilite printr-un scenariu de securitate la incendiu luat in considerare. Va fi analizat riscul de incendiu din punct de vedere cantitativ printr-o succesiune de secvente logice dupa momentul aprinderii. Dezvoltarea focarului initial este dependenta de:
• cantitatea de material/substanta combustibila si de modul de repartizare in spatiul analizat
• caracteristicile de constructie
• amplasarea constructiei
• asigurarea evacuarii fumului si focului
• performantele masurilor de aparare impotriva incendiilor
Evaluarea riscului de incendiu mareste gradul de control in activitatea de prevenire. Prin vizualizarea si identificarea tuturor factorilor de risc vei sti ce masuri de actiune sunt necesare pentru fiecare si daca ai nevoie de dotari suplimentare.
Contraventie si sanctiune
Siguranta nu este o optiune, este o obligatie si o responbsabilitate. Asuma-ti responsabilitatea si vei evita astfel numeroase pierderi dar si posibilitatea de a fi amendat. Neindeplinirea de catre proiectanti a obligatiei de a elabora scenarii de securitate la incendiu pentru categoriile de constructii, instalatii amenajari stabilite prin lege, potrivit art.44, alin.IV, lit. f) din Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2500 de lei pana la 5000 de lei.
Alege un partener de incredere
Consulta site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro si alege un partener de incredere sa-ti fie alaturi activ in procesul de evaluare a riscului de incendiu. Expertii nostri vor intocmi toate procedurile necesare si iti vor oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru ca afacerea ta sa fie in siguranta.