PSI Sibiu (Prevenire și Stingere Incendii Sibiu)
PSI Sibiu (Prevenire și Stingere Incendii Sibiu) este o organizație cu personal specializat și pregătit în activitatea de control al răspândirii, prevenirea și stingerea unui incendiu.
Pentru stingerea flăcărilor, echipa de stingere a incendiilor folosește jeturi de apă diluate cu agenți de stingere corespunzători, stingătoarele fiind primele echipamente utilizate.
PSI Sibiu (Prevenire și Stingere Incendii Sibiu) colaborează cu echipe de pompieri
Înainte de a acorda focului toată atenția lor, pompierii, colaboratori ai PSI Sibiu, acolo unde este posibil, salvează persoanele aflate în pericol de incendiu.
Stațiile de pompieri care conțin o companie de pompieri și echipamentele acestora sunt suficient de comune, astfel încât o alertă de incendiu va primi un răspuns în două sau trei minute.
Pompierii sunt instruiți în utilizarea echipamentelor specializate și se deplasează cât mai repede la locul incendiului.
Majoritatea departamentelor de pompieri vor trimite la incendiu o companie de pompieri, o companie de camioane, inclusiv un camion cu scară și un vehicul de salvare.
Două sau mai multe companii pot reacționa la prima alertă în cazul în care incendiul privește o clădire cu un număr mare de ocupanți.
Etape ale stingerii sistematice a incendiului recomandate de PSI Sibiu
Primii pompieri de la fața locului vor evalua incendiul pentru a decide cum să-l stingă, ținând cont de:
-construcția clădirii;
-eventualele măsuri de protecție împotriva incendiilor pe care le-ar putea avea imobilul.
Protecția structurilor și locurilor neafectate în prezent, detectarea incendiului, ventilarea clădirii și stingerea incendiului sunt cele patru etape ale stingerii sistematice a incendiului.
Potențialele căi de răspândire ale unui incendiu sunt blocate, iar marginea anterioară a flăcării este reținută prin utilizarea apei sau a altor agenți de răcire.
Specialiștii PSI Sibiu spun că ventilația este procesul de creare a unor deschideri care să permită evacuarea aerului cald și a produselor de combustie toxice.
Aceasta trebuie făcută cu atenție pentru a permite pompierilor accesul la incendiu fără a escalada sau a pune în pericol o explozie de fum.
Salvarea clădirii prin curățarea interiorului de fum și apă
Explozia de fum este rezultatul introducerii aerului proaspăt într-un spațiu cu o concentrație mare de particule de combustibil nearse prezente într-o atmosferă fierbinte, sărăcită de oxigen.
Odată făcut acest lucru, pompierii încep procesul de salvare a clădirii prin curățarea interiorului de fum și apă și securizarea oricărui conținut nevătămat.
Un dispozitiv portabil sau mobil numit stingător de incendiu este folosit pentru a stinge incendiile mici prin:
-pulverizarea lor cu o substanță care răcește materialul care arde;
-privează flacăra de oxigen;
-împiedică reacțiile chimice care au loc în flacără.
Stingătoarele de incendiu pulverizează diverse substanțe peste flăcări
Apa folosită în stingătoare are două scopuri: absoarbe căldura atunci când se transformă în abur, iar aburul împinge aerul departe de flacără.
Deci, o mulțime de stingătoare de incendiu de bază sunt rezervoare mici cu pompe manuale sau surse de gaz comprimat pentru a forța apa să treacă printr-o duză.
Un agent de umectare, un ingredient pentru a crea o spumă stabilă care servește ca o barieră împotriva oxigenului poate fi adăugat în apă pentru a crește eficacitatea acesteia împotriva flăcărilor.
În afară de apă, sunt folosiți mulți agenți; alegerea celui mai potrivit este determinată în general de compoziția materialelor care ard.
Incendiile sunt clasificate în funcție de tipul de substanță care arde
Costul, stabilitatea, toxicitatea, simplitatea curățării și prezența pericolelor electrice sunt factori secundari în stingerea incendiilor.
Specialiștii PSI Sibiu precizează că incendiile sunt clasificate în funcție de tipul de substanță care arde:
- Incendiile de clasa A sunt cauzate de materiale precum lemnul, hârtia și altele asemenea.
- Flăcările din incendiile din clasa B sunt cauzate de lichide inflamabile precum uleiurile de gătit și diluanții de vopsea.
- Incendiile de clasa C sunt cauzate de echipamente electrice.
- Incendiile de clasa D sunt cauzate de metale foarte reactive precum sodiul și magneziul.
Doar una dintre aceste clase (A) de incendii poate fi stinsă cu apă, în ciuda faptului că sunt cele mai frecvente.
Dioxidul de carbon, hidrocarburile halogenate (halonii) sau substanțele chimice uscate (bicarbonatul de sodiu) sau fosfatul de dihidrogen de amoniu pot stinge incendiile din clasele A, B și C.
Produsele chimice uscate sunt de obicei folosite pentru a stinge incendiile de clasa D.
Găsiți mai multe detalii despre stingerea incendiilor și despre echipamentele folosite în pagina de contact a PSI Sibiu!
Solicita oferta
Protectia muncii
Protectia muncii
Prevenire si stingere incendii
Prevenire si stingere incendii
Evaluarea riscurilor
Evaluarea riscurilor
Protectia mediului
Depunere declaratii de Mediu
Protectia mediului
Medicina muncii
Consult medical periodic
despre medicina muncii