COR ocupatii subgrupa majora 9

Introdu o ocupatie sau un cod COR in campul de mai jos

COR 2022 Clasificarea ocupatiilor din Romania

9 - Muncitori necalificati

5 subgrupe majore

COR ocupatii subgrupa majora 9

COR ocupatii subgrupa majora 9 este subgrupa unde muncitorii necalificati executa sarcini simple si de rutina care necesita folosirea uneltelor manuale si depunerea unui efort fizic considerabil.

Sistemul de clasificare standard a ocupatiilor este un standard statistic utilizat de agentii pentru a clasifica lucratorii în categorii profesionale în scopul colectarii, calcularii sau difuzarii datelor.

COR ocupatii subgrupa majora 9

91 – Personal casnic si de serviciu

Personalul casnic si de serviciu executa diferite sarcini in gospodarii private, hoteluri, birouri, spitale si alte unitati, precum si in aeronave, vagoane de trenuri, tramvaie si vehicule similare, cu scopul de a pastra interioarele, mobilierul si accesoriile curate, spala si calca manual articolele de imbracaminte si materialele textile.

Exista doua tipuri de organizare formală a acestor activitati in COR ocupatii subgrupa majora 9:

 • in 30% din cazuri, in special în sudul Europei, gospodaria angajeaza direct muncitorii;
 • in restul de 70%, organizatiile angajeaza muncitori si ofera servicii gospodariei. Aceste organizatii sunt în principal companii private, dar si organisme publice sau cooperative si, mai recent, platforme de economie colaborativă (unde se stabileste daca lucratorii ar trebui considerati angajati sau independenti).

92 – Muncitori necalificati in agricultura, silvicultura si pescuit

Muncitorii necalificati in agricultura, silvicultura si pescuit executa sarcini simple si de rutina in productia de culturi si intretinerea efectivelor de animale, se ocupa cu cultivarea si intretinerea gradinilor si parcurilor, exploatarea si ingrijirea (conservarea) padurilor si desfasoara activitati in domeniul acvaculturii si pescuitului.

Sarcinile îndeplinite de muncitori necalificati, COR ocupatii subgrupa majora 9, din agricultura si pescuit includ de obicei:

 • pregatirea solului (semanat, plantare, stropire, fertilizarea si recoltarea culturilor de camp);
 • cultivarea fructelor si a altor culturi de arbori si arbusti;
 • cultivarea legumelor de grădină si a produselor horticole;
 • culegerea de fructe si plante salbatice;
 • cresterea, ingrijirea sau vânarea animalelor în principal pentru obtinerea de carne, lapte, par, blana, piele, sericultura, apicole sau alte produse;
 • cultivarea, conservarea si exploatarea padurilor; 
 • cresterea sau prinderea pestilor;
 • cultivarea sau culegerea altor forme de viată acvatica;
 • depozitarea si efectuarea unor procese de baza ale produselor lor;
 • vanzarea produselor lor catre cumparatori, organizatii de marketing sau pe piete.

93 – Muncitori necalificati in industria extractiva, constructii, industria prelucratoare si transporturi

Muncitorii necalificati, din COR ocupatii subgrupa majora 9, in industria extractiva, constructii, industria prelucratoare si transporturi efectueaza manual sarcini simple si de rutina in industria extractiva, constructii, industria prelucratoare, transport si operatiuni de depozitare si actionare a vehiculelor si masinilor cu tractiune animala si cu actionare umana.

Acest grup de întreprinderi productive sau organizatii produc sau furnizează bunuri, servicii sau surse de venit. In economie, industriile sunt în general clasificate ca primare, secundare, tertiare si cuaternare; industriile secundare sunt clasificate în continuare ca grele si usoare.

94 – Ajutori de bucatari

Ajutorii de bucatari, din COR ocupatii subgrupa majora 9, prepara si gatesc la comanda alimente semipreparate sau bauturi, debaraseaza mesele, spala vasele si fac curatenie in bucatarie. Ajutoarele de bucatari indeplinesc diverse sarcini de curatenie, intretinere, pregatire si stocare în bucatariile restaurantelor, spitalelor, scolilor si caselor de batrani. Ei spala vase, îi ajuta pe bucatari sa pregatească ingredientele pentru mese si curața bucatariile.

96 – Muncitori in salubritate si alti lucratori necalificati

Muncitorii din salubritate si alti lucratori necalificati colecteaza gunoiul din cladiri, curti, strazi si alte locuri publice, pastreaza curate strazile si alte locuri publice sau executa munci ocazionale pentru gospodarii private ori alte unitati.

Forța de muncă necalificata, din COR ocupatii subgrupa majora 9, este folosita pentru a se referi la un segment al fortei de munca asociat cu un set limitat de competente sau valoare economica minima pentru munca prestata. Munca necalificata se caracterizeaza, în general, printr-un nivel de educatie mai scazut si are ca rezultat, de obicei, salarii mai mici. Munca nu necesita un nivel de educatie specific sau experienta specializata si este adesea disponibila.

Accesati pagina de contact a RSGE!

RSGE iti ofera oportunitati de a-ti dezvolta constant abilitatile, competentele pentru a atinge stadiul urmator de pregatire.

Va oferim mai multe informatii in pagina noastra de contact RSGE!