COR ocupatii subgrupa majora 5

Introdu o ocupatie sau un cod COR in campul de mai jos

COR 2022 Clasificarea ocupatiilor din Romania

5 - Lucratori in domeniul serviciilor

4 subgrupe majore

COR ocupatii subgrupa majora 5

COR ocupatii subgrupa majora 5 cuprinde muncitori din cateva servicii. Acestea sunt din domenii ca: servicii personale, vanzari, personal de ingrijire si servicii de protectie. Majoritatea ocupatiilor din acest grup major au un nivel de calificare proportional cu o perioada substantiala de pregatire, adesea furnizata prin intermediul unui program de formare la locul de munca.

COR ocupatii subgrupa majora 5

Clasificarea ocupatiilor este conceputa in primul rand pentru utilizarea in programele statistice. De asemenea, este utilizata pentru administrarea programelor legate de ocuparea fortei de munca si pentru a compila, analiza si raporta informatii profesionale, cum ar fi informatiile despre piata muncii. 

Informatiile despre ocupatii sunt de o importanta cruciala pentru producerea de informatii privind piata muncii si cariera, previziunile ocupationale, analiza cererii si ofertei de munca, echitatea in munca, formarea profesionala si dezvoltarea competentelor si multe alte programe si servicii.

COR ocupatii subgrupa majora 5 acopera ocupatii ale caror sarcini implica indeplinirea unor sarcini fizice complexe care necesita în mod normal un grad de initiativă, dexteritate manuala si alte abilitati practice. Principalele sarcini ale acestor ocupatii necesita experienta si intelegere a situatiei de lucru, a materialelor cu care se lucreaza si a cerintelor structurilor, masinilor si a altor articole.

Lucratorii in domeniul serviciilor furnizeaza servicii personale si de protectie legate de calatorii, gospodarii, furnizarea de alimente, ingrijire personala sau protectie impotriva incendiilor si actelor de delincventa, prezinta si vand bunuri cu ridicata sau cu amanuntul in magazine sau unitati similare, precum si la tarabe si in piete.

51 – Lucratori in domeniul serviciilor personale

COR ocupatii subgrupa majora 5 au in componenta lucratorii in servicii personale care furnizeaza servicii personale legate de organizarea si furnizarea de servicii in timpul calatoriei, menaj, pregatirea si servirea alimentelor si a bauturilor, furnizarea de ingrijire personala si de baza a sanatatii la domiciliu sau in institutii, precum si coafura, tratament de infrumusetare, inclusiv imbalsamarea si aranjarea inmormantarilor.

52 – Lucratori in domeniul vanzarilor

Lucratorii din domeniul vanzarilor se ocupa cu vanzarea si prezentarea bunurilor in magazine cu amanuntul sau cu ridicata, la tarabe si in piete, la domiciliul clientilor, prin telefon sau centrele de comanda. Acestia inregistreaza si accepta plata pentru bunurile si serviciile achizitionate si pot conduce mici magazine de vanzare cu amanuntul. Lucratorii din domeniul vanzarilor intra in COR ocupatii subgrupa majora 5.

Lucratorii din vanzari cu amanuntul asista clientii cu achizitiile identificandu-le nevoile, aratand sau demonstrand marfuri, primind plati, inregistrand vanzarile si impachetandu-si achizitiile sau organizând livrarea acestora. Acestia sunt uneori numiti functionari de vanzari, functionari de vanzare cu amanuntul sau agenti de vanzari.

53 – Personal de ingrijire

Personalul de ingrijire asigura ingrijire, supraveghere si asistenta pentru copii, pacienti si persoane in varsta, convalescenti sau persoane cu handicap, in unitati institutionalizate si rezidentiale. Personalul de ingrijire sprijina oamenii in toate aspectele vietii de zi cu zi, inclusiv activitati sociale si fizice, ingrijire personala, mobilitate si orele de masă.

Personalul de ingrijire (COR ocupatii subgrupa majora 5) poate lucra intr-o casa de ingrijire, în propriile case ale oamenilor sau în comunitate. Personalul de ingrijire care lucrează în comunitate sunt uneori numiti ingrijitori la domiciliu, ceea ce implica adesea deplasarea la casele diferitelor persoane.

54 – Lucratori in servicii de protectie

Lucratorii in serviciile de protectie se ocupa cu protectia persoanelor fizice si a bunurilor impotriva incendiilor si a altor pericole, mentin ordinea si asigura respectarea legilor si regulamentelor. COR ocupatii subgrupa majora 5 este compusa si din lucratorii in servicii de protectie.

Lucratorii in servicii de protectie sunt responsabili pentru investigarea si evaluarea acuzatiilor de abuz sau neglijenta, recomandarea plasarii in programul de protectie si furnizarea de servicii de lucru pentru cazurile copiilor plasati intr-un program de servicii de protectie.

Pentru informatii complete despre aceste activitati, contactati echipa RSGE prin completarea formularului de oferta!