COR ocupatii subgrupa majora 3

Introdu o ocupatie sau un cod COR in campul de mai jos

COR 2022 Clasificarea ocupatiilor din Romania

3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic

5 subgrupe majore

COR ocupatii subgrupa majora 3 COR ocupatii subgrupa majora 3 are in componenta tehnicienii si alti specialisti din domeniul tehnic care indeplinesc de obicei sarcinile tehnice si pe cele similare legate de activitatea de cercetare si de aplicarea conceptelor stiintifice sau artistice si a metodelor operationale, precum si de reglementarile guvernamentale ori de afaceri.

COR ocupatii subgrupa majora 3

Cele cinci profesii care formeaza COR ocupatii subgrupa majora 3 sunt tehnicieni din domeniile stiinta si inginerie, al sanatatii, specialisti in administratie, juridic, social si cultural si tehnicieni in informatica si comunicatii.

COR ocupatii subgrupa majora 3 acopera ocupatii ale caror sarcini principale necesita experienta si cunoastere a principiilor si practicilor necesare pentru a-si asuma responsabilitatea operatională si pentru a oferi suport tehnic profesionistilor si managerilor, directorilor si înaltilor functionari.

RSGE enunta sarcinile principale ale COR ocupatii subgrupa majora 3:

-operarea si intretinerea echipamentelor complexe;

-servicii juridice, de afaceri, financiare si de proiectare;

-furnizarea de servicii de tehnologie a informatiei;

-oferirea de sprijin calificat profesionistilor din domeniul sanatatii si asistentei sociale;

-deservirea în ocupatii de servicii de protectie;

-si gestionarea zonelor din mediul natural.

Ocupatiile din cultură, media si sport sunt de asemenea incluse în COR ocupatii subgrupa majora 3. Majoritatea ocupatiilor din acest grup major vor avea asociată o calificare profesională de nivel înalt, care implică adesea o perioada substantiala de formare cu norma intreaga sau studii suplimentare. O anumita pregatire suplimentara legata de sarcini este de obicei oferita printr-o perioada formala de inductie.

31 – Specialisti asimilati in stiinta si inginerie

COR ocupatii subgrupa majora 3 cuprinde specialistii asimilati in stiinta si inginerie care indeplinesc sarcinile tehnice legate de activitatea de cercetare si metodele operationale in domeniul stiintei si ingineriei. Acestia supravegheaza si controleaza aspectele tehnice si operationale ale activitatii de minerit, industriei prelucratoare, constructiilor si alte operatiuni de inginerie, precum si exploatarea echipamentului tehnic, inclusiv aeronave si nave.

32 – Tehnicieni si asimilati in domeniul sanatatii

Tehnicienii si asimilatii acestora din domeniul sanatatii indeplinesc sarcini tehnice si practice care ajuta la diagnosticarea si tratamentul bolii, leziunilor si deficientelor la oameni si animale, sprijina punerea in aplicare a asistentei medicale, a planurilor de tratament, care sunt de obicei stabilite de catre specialistii din domeniul medical, veterinar sau alti specialisti din domeniul sanatatii. Aceasta categorie face parte din COR ocupatii subgrupa majora 3.

33 – Specialisti in servicii administrative si asimilati

Specialistii din servicii administrative si asimilatii indeplinesc de obicei sarcini tehnice legate de aplicarea practica a cunostintelor privind contabilitatea financiara si a problemelor de tranzactie, calcule matematice, dezvoltarea resurselor umane, vanzarea si cumpararea de instrumente financiare, sarcini specializate de secretariat, indeplinirea si aplicarea normelor (regulilor) guvernamentale specifice.

De asemenea, in COR ocupatii subgrupa majora 3 sunt inclusi lucratorii care furnizeaza servicii de afaceri, cum ar fi servicii de vamuire, planificarea de conferinte, servicii de plasare a fortei de munca, cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare sau de marfuri cu ridicata si care actioneaza ca agenti pentru atleti si artisti.

34 – Alti specialisti in domeniul juridic, social si cultural

Alti specialisti in domeniul juridic, social si cultural, din COR ocupatii subgrupa majora 3, indeplinesc sarcini tehnice legate de aplicarea practica a cunostintelor referitoare la serviciile juridice, asistenta sociala, cultura, prepararea produselor alimentare, sport si religie.

35 – Tehnicieni in informatica si comunicatii

Tehnicienii in informatica si comunicatii furnizeaza sprijin pentru functionarea zilnica a sistemelor informatice, sistemelor si retelelor de comunicatii si indeplinesc sarcini tehnice referitoare la telecomunicatii, difuzarea de imagini si sunet, precum si alte tipuri de semnale de telecomunicatii (terestre, marine sau aeriene).

Un tehnician de comunicatii isi foloseste experienta în electronică prin diagnosticarea problemelor si repararea dispozitivelor, de la telefoane mobile, laptopuri, tablete si multe altele. Acestia sunt responsabili pentru depanarea defectiunilor. Tehnicienii diagnosticheaza radacina problemei si determină ce masura corectiva sa ia. Un tehnician de comunicatii poate lucra independent sau ca membru al unei companii.

RSGE va poate oferi mai multe detalii despre COR ocupatii subgrupa majora 3 in pagina de contact!