Verificarea echipamentelor de lucru care prezintă un risc major pentru securitatea și sănătatea cuiva din cauza instalării necorespunzătoare, reinstalării sau deteriorării este obligatorie.
Pentru a garanta siguranța la locul de muncă, unele echipamente de lucru necesită inspecție formală; în multe cazuri, o scurtă verificare vizuală înainte de utilizare este suficientă.
Verificarea echipamentelor de lucru, după evaluarea riscurilor
Scopul pentru verificarea echipamentelor este acela de a determina dacă echipamentul de lucru poate fi utilizat, reglat și întreținut corespunzător.
Orice deteriorare trebuie identificată și remediată înainte de a prezenta un risc pentru siguranță.
Evaluarea riscurilor ar trebui efectuată pentru a decide dacă inspecțiile sunt necesare și cât de des ar trebui să aibă loc.
Dacă evaluarea de risc identifică un pericol considerabil pentru operatori sau pentru alte persoane din instalarea sau utilizarea echipamentului, este obligatorie verificarea lui.
Constatările după verificarea echipamentelor de lucru ar trebui documentate, iar această documentație trebuie păstrată cel puțin până când echipamentul este supus unei alte inspecții.
Nu există nicio cerință ca înregistrările să fie păstrate în scris, dar dacă există, acestea ar trebui să fie păstrate în siguranță și puse la dispoziția oricărei autorități de executare la cerere.
Pentru a menține un mediu sigur și sănătos, este necesară verificarea echipamentelor de lucru
Specialiștii RSGE vă sfătuiesc să aveți grijă când utilizați echipamente de lucru care trebuie inspectate.
Când părăsește organizația sau este achiziționat de la altcineva (cum ar fi o companie de închiriere), echipamentul trebuie să fie însoțit de o dovadă tangibilă a celei mai recente inspecții.
Acest lucru poate lua forma unui raport de inspecție sau, pentru piese mai mici de echipamente, a unui sistem de etichetare sau de codare prin culori.
Este deosebit de importantă verificarea echipamentelor atunci când acestea sunt expuse la condiții care ar putea cauza deteriorarea și ar putea duce la situații periculoase.
Inspecții necesare atunci când condițiile de instalare afectează siguranța unui echipament de lucru
Când condițiile de instalare afectează siguranța unui echipament de lucru, acesta trebuie inspectat după instalare, înainte de utilizare și după reasamblare în orice locație nouă, la intervale adecvate.
Sfera de aplicare pentru verificarea echipamentelor de lucru poate varia, după cum arată următoarele exemple:
- Inspecții rapide înainte de utilizare: starea cablurilor electrice la uneltele electrice de mână, testarea funcțională a frânelor, luminile pe mașinile mobile, etc.
- Verificări săptămânale: prezența dispozitivelor de pază, funcționarea dispozitivelor de siguranță, presiunea în anvelope și starea geamurilor și oglinzilor pe instalația mobilă, etc.
- Verificări mai amănunțite care sunt efectuate la câteva luni: starea generală a unei scări, examinarea atentă a unui ham de siguranță, testarea aparatelor portabile, etc.
Când se efectuează inspecțiile echipamentelor?
Conform inspectorilor RSGE, verificarea echipamentelor de lucru se face de fiecare dată când apar condiții neobișnuite care ar fi putut pune în pericol siguranța echipamentului de lucru, cum ar fi:
-modificări semnificative;
-daune grave cunoscute sau suspectate;
-o schimbare semnificativă a naturii de utilizare.
Echipamentele supuse unor condiții care ar putea duce la degradare și pot crea o situație periculoasă trebuie inspectate la intervale regulate și în urma oricărui incident care ar putea crea un pericol.
În funcție de mediu, frecvența inspecțiilor se poate modifica.
Echipamentele supuse condițiilor dure exterioare este probabil să necesite inspecții mai frecvente decât dacă sunt utilizate într-un mediu interior.
Îndrumările producătorului, specificul industriei și propria experiență ar trebui luate în considerare atunci când se determină frecvența inspecției prin evaluarea riscurilor.
Cine efectuează inspectarea echipamentului de lucru?
Orice persoană care are suficientă familiaritate și experiență cu echipamentul în cauză este calificată să-l inspecteze. Această persoană trebuie să știe:
-la ce să te uite când verifică echipamentul;
-ce defecțiune trebuie să caute;
-ce să facă dacă identifică o problemă.
În funcție de tipul de echipament inspectat, precum și de cum și unde va fi utilizat, vor fi necesare diferite niveluri de competență pentru inspectarea echipamentului de lucru.
Angajații cu experiență pot efectua frecvent verificarea echipamentului de lucru pe plan intern, ținând cont de următoarele variabile:
-recomandările producătorului;
-îndrumările industriei;
-propria experiență cu echipamentul;
-utilizarea acestuia;
-factorii specifici locului de muncă;
-utilizatorii echipamentului de lucru.
Poate fi util să solicitați sfatul altora, inclusiv asociațiile comerciale, consultanții și alte surse publicate de îndrumări în materie de securitate și sănătate.
Contactați consultanții RSGE pentru verificarea echipamentelor de lucru, dar și pentru autorizarea personalului deservent, conform legislației în domeniul SSM!