Cat de importanta este respectarea normelor de protectia muncii in domeniul imbutelierii de apa minerala, este o intrebare ce nu trebuie neglijata. Intreg parcursul apei minerale din natura pana pe masa consumatorului este un proces care se desfasoara in conditii de respectare a normelor de protectie a muncii si a igienei in munca. Productia anuala mondiala de apa imbuteliata este de aproximativ 200 de miliarde de litri pe an . Asadar lumea apei minerale de la extractie pana la consum este una am putea spune vitala pentru stilul de viata al omului modern.
Apa sursa vietii
Nu mai este un secret pentru nimeni cat de importanta este apa pentru fiinta umana, insa se poate intampla ca in tumultul de zi cu zi sa uitam, sau sa nu mai dam atentie la ceea ce Antoine de Saint Exupery a exprimat atat de poetic in cuvintele sale:
Apa tu nu ai gust si mireasma!
E greu sa fii descrisa
Ne placi fara sa te cunoastem
Si nu-i adevarat ca esti esentiala vietii
Esti viata insasi!
( Vant, nisip si stele). Dupa cum arata cercetarile, un om poate supravietui fara hrana 30 de zile, insa in lipsa apei, dupa 3 zile viata ii este pusa in pericol. In medie, apa reprezinta 75% din masa corporala a unui sugar, 60% din cea a unui adult si 50% din cea a unui varstnic. Insa imbutelierea apei si derularea intregului proces care presupune aducerea apei minerale in faza de consum, sunt activitati care nu sunt lipsite de pericole in ceea ce priveste siguranta in munca. De aceea angajatorul trebuie sa se asigure ca a respectat toate masurile de protectie pentru prevenirea accidentelor si a imbolnavirii profesionale.
Masaru Emoto
Siguranta lucratorilor in domeniul apei minerale este o preocupare de baza, care poate avea urmari pozitive chiar asupra produsului final.O cercetare ce a adus in constiinta globala rolul esential al apei pentru viata, este cea intreprinsa de Dr. Masaru Emoto. Acesta a reusit sa demonstreze capacitatea apei de a memora informatia si de a se transforma sub influenta acesteia. Prin expunerea apei la muzica, imagini, cuvinte si rugaciuni si observarea cristalelor de apa dupa inghetare, Masaro Emoto a putut sa arate fotografii ale cristalelor de apa diferite din punct de vedere estetic in functie de stimulul la care fusese expusa. Descoperirea ne face sa ne gandim ca se poate ca in ceea ce priveste contaminarea apei, aceasta sa fie posibila nu doar in prezenta unor agenti chimici ci si in prezenta unor caracteristici care au legatura cu estetica mediului si a tipului de interactiune.
Zacamintele de apa minerala
Daca formarea apei minerale, este o sarcina ce intra in atributiile naturii, omului ii revine datoria de a pastra acest bun la un nivel de calitate ridicat. Acest lucru pentru managerii in domeniul apei minerale, implica asigurarea tuturor conditiilor de igiena si adoptarea masurilor menite sa diminueze sau sa elimine riscul de accidentare sau de imbolnavire profesionala.In Romania gasim peste 2000 de izvoare cu apa minerala, iar diversitatea lor chimica reflecta conditiile geologice de care sunt influentate. Originea celor mai multor dintre izvoare, este legata de fenomenele postvulcanice asociate magnetismului neogen. Cele mai importante dintre aceste zacaminte care urmeaza sa fie imbuteliate se gasesc in zone montane si in depresiuni intramontane aflate departe de sursele de poluare din ariile industriale sau cele in care se practica o agricultura intensiva. Foarte interesant este procesul de formare a apei minerale, acesta fiind unul indelungat, de ordinul zecilor de ani. Dupa ce s-au infiltrat in subteran, precipitatiile de ploaie si zapada urmeaza un parcurs sinuos prin calcare dolomitice si sisturi cristaline unde se amesteca cu dioxidul de carbon de origine mofetica.
Suntem sursa de informatii de care ai nevoie pentru ca afacerea ta sa se desfasoare in conditii de siguranta, cu respectarea normelor de protectia muncii in vigoare. Specialistii Reliable Solutions Group te vor ajuta sa intocmesti dosarul cu toate actele necesare in cel mai scurt timp.