Normele de protectia a muncii in farmacie sunt la fel de importante ca toate celelalte reguli de buna practica farmaceutica. Relatia pe care farmacistul o stabileste cu toti clientii care recurg la serviciile sale este caracterizata de devotament, grija si competenta. In aceeasi masura lucratorul in farmacie trebuie sa cunoasca si sa respecte normele de protectie a muncii pentru a reduce riscurile de imbolnavire profesionala sau de accidentare. Activitatile principale in ceea ce priveste exercitarea profesiei de farmacist implica: prepararea formulelor farmaceutice ale medicamentelor, fabricarea si controlul medicamentelor, controlul medicamentelor in laborator, depozitarea, conservarea si distribuirea medicamentelor, acordarea de informatii si consultanta privind medicamentele.
Igiena
Senzatia placuta de curatenie ca de oglinda, pe care o avem cand intram in farmacie nu este doar o masura ce acopera doar aspecte ce tin de satisfacerea simturilor estetice. Igiena este un aspect foarte important din punctul de vedere al normelor de protectie a muncii in farmacie. Scopul sau este acela de a asigura promovarea si protectia sanatatii in farmacie atat pentru lucratori cat si pentru clienti. Procedura de igiena trebuie sa fie aplicata de catre toti lucratorii in farmacie si de catre farmacistul sef, in baza legislatiei aferente. Igiena se refera la toate masurile si procedurile care sunt menite sa previna imbolnavirile si sa reduca accidentele.
Aceasta include si igiena si intretinerea echipamentului de lucru si a echipamentului de protectie. Operatiile necesare pentru intretinerea si asigurarea igienei in conformitate cu normele de protectie a muncii in farmacie, se refera la: curatenie, dezinsectie, deratizare. Prin aceste actiuni se va efectua decontaminarea pentru indepartarea microorganismelor de pe toate suprafetele, se vor distruge microorganismele patogene, se elimina preventiv insectele daunatoare si razatoarele. De asemenea este important ca angajatorul sa respecte hotararea nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei privind depozitarea deseurilor inclusiv a deseurilor periculoase.
Promovarea excelentei
In realizarea profesiei sale, farmacistul este obligat sa promoveze excelenta pentru a aduce beneficii sanatatii populatiei. In acest spatiu, care parca isi asteapta clientii pentru a le oferi remedii pentru problemele somatice, lucratorii isi desfasoara activitatea in conformitate cu normele de protectia muncii in farmacie. Cresterea serviciilor farmaceutice din punct de vedere calitativ implica si adoptarea tuturor masurilor necesare din punctul de vedere al sigurantei in munca, cu scopul prevenirii riscurilor de accidentare sau imbolnavire profesionala si de a mentine intregul sistem in stare functionala, de echilibru.
Echipamentele, au un rol foarte important in acest sens, de aceea managerii si lucratorii in farmacie se vor asigura ca au respectat toate regulile de gestionare si utilizare a echipamentelor. Acestea trebuie sa corespunda conditiilor pentru care au fost proiectate precum si conditiilor legale de functionare. Design-ul si amplasare lor sunt realizate astfel incat sa reduca la maxim riscul contaminarii si al oricarui tip de eroare. In optiunea pentru un anumit tip de echipament se tine cont de posibilitatea pe care o ofera acesta de a fi usor de spalat intretinut.
Siguranta si sanatatea sunt doua aspecte esentiale pentru fiecare individ in parte si in acelasi timp pentru dezvoltarea si evolutia societatii in ansamblul ei. Impreuna cu Reliable Solutions Group Expert sanatatea si siguranta in munca se afla intru-un parteneriat de succes pentru oferirea unor servicii de calitate pe termen lung.