Normele de protectie a muncii in alimentatie publica isi extind si diversifica aplicabilitatea, datorita formei circulare a acestui domeniu care presupune trei etape importante: aprovizionare, productie si desfacere. Alimentatia publica vizeaza organizarea prepararii alimentelor si produselor culinare de cofetarie-patiserie, precum si vanzarea acestora catre consumatori. In organizarea activitatii in unitatile de alimentatie publica exista o serie de particularitati de care se va tine cont pentru buna desfasurare a proceselor de pregatire, preparare, prezentare si servire a produselor. Este cunoscut faptul ca produsele culinare preparate in unitatile de alimentatie publica, nu pot fi pastrate o perioada indelungata de timp, acestea necesitand sa fie consumate cat mai repede, de obicei in locurile unde au fost pregatite si finisate.
Controlul obligatoriu pentru lucratorii din alimentatia publica
O arie larga dintre normele de protectia muncii in alimentatie publica vizeaza igiena in munca. Pentru prevenirea imbolnavirii profesionale si accidentarii, situatii ce ar putea avea consecinte directe si asupra consumatorilor, sunt stabilite norme ce privesc igiena. Aceste norme se respecta cu strictete si rigurozitate cu scopul reducerii riscurilor si gestionarii eficiente a activitatii. Astfel lucratorul in alimentatie publica este obligat sa efectueze examene medicale si de laborator periodic. Personalul care lucreaza nemijlocit in bucatarii sau sectorul de preparate culinare de cofetarie, inghetata si bauturi racoritoare, va efectua examenul medical periodic. Acest examen implica: examenul clinic general, examenul coprobacteriologic si examenul radiologic pulmunar. Totodata, personalul care lucreaza in punctele de desfacere a alimentelor va efectua periodic examenul clinic general si dermatologic si examenul radiologic pulmonar. Aceleasi examene, insa cu o frecventa anuala, le vor efectua si lucratorii in transportul si depozitarea alimentelor. Pentru reducerea sau eliminarea riscurilor de imbolnavire profesionala, lucratorii vor fi instruiti cu privire la igiena individuala, care se refera atat la igiena corporala, a echipamentului de lucru si a echipamentului de protectie.
Clatite flambate si alte delicii
Oferta delicateselor culinare in alimentatia publica poate sa varieze foarte mult, fiecare afacere avandu-si modul specific de preparare pentru obtinerea celui mai bun gust. Insa intodeauna trebuie asigurate toate masurile necesare pentru reducerea riscului de accidentare. Prepararea unor deserturi cum sunt clatitele flambate spre exemplu, se poate efectua cu respectarea normelor de protectie a muncii in alimentatie, doar dupa ce s-au efectuat evaluarea riscului de incendiu si dotarea adecvata cu echipament de protectie. Si igiena locului de munca este de asemenea importanta, aceasta trebuie sa fie un proces continuu prin care se indeparteaza murdaria odata ce a aparut. Acest lucru contribuie semnificativ la reducerea riscului de imbolnavire profesionala in randul lucratorilor dar si in randul consumatorilor. Ignorarea normelor de protectie a muncii referitoare la igiena si curatenie, poate conduce la dezvoltarea de numeroase tipuri de toxiinfectii alimentare.
Autorizatie PSI
Toate unitatile in care se prepara alimente destinate consumului necesita autorizatie de functionare referitoare la prevenirea si stingerea incendiilor. Siguranta este preocuparea numarul unu, de la care se da startu-ul preocuparii pentru ofertarea preparatelor de calitate care rasfata gustul consumatorilor.
Echipa noastra de specialisti va este alaturi pentru intocmirea dosarului cu toate actele necesare referitoare la normele de protectia muncii in alimentatie publica.