Munca individuală devine cel mai răspândit mod de a lucra în viața de zi cu zi. În ciuda acestui fapt, există încă o componentă în aranjamentele angajatorului pentru gestionarea riscurilor și pericolelor asociate.
La RSGE, specialiștii noștri examinează obligațiile și responsabilitățile legale atât ale angajatorilor, cât și ale angajaților în ceea ce privește munca individuală.
Munca individuală nu înseamnă izolare fizică
Vom începe cu elementele fundamentale. Legislația SSM îi definește pe cei care lucrează singuri fără supraveghere directă sau strânsă ca fiind considerați izolați.
Conform specialiștilor RSGE, domeniul de aplicare al acestor definiții nu implică faptul că muncitorul sau individul este izolat fizic.
Poate fi doar într-o locație diferită de restul echipei, de conducere sau de supervizor (de exemplu, un agent de depozit care efectuează o ridicare sau un inginer de întreținere care ia parte la defecțiunea echipamentului sau a utilajelor la șantier).
Efectele pandemiei de COVID-19 la locul de muncă, cum ar fi creșterea numărului de angajați care lucrează de acasă sau creșterea numărului de șoferi de livrare, evidențiază prevalența în creștere a muncii individuale.
Este acceptabil lucrul singur? Este legal?
Activitățile care implică munca individuală pot fi o componentă importantă a operațiunilor unei organizații acum că suntem mai conștienți de gama a ceea ce cuprinde termenul „muncă individuală”.
Legislația care reglementează securitatea și sănătatea în muncă susține în prezent acest lucru. Asigurarea unei obligații de îngrijire este scopul de bază al responsabilității angajatorului pentru securitatea și sănătatea la locul de muncă.
Legile privind siguranța implică gestionarea cazurilor de muncă individuală. Nu există o lege anume care să precizeze acest lucru. Principala forță motrice este Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea la locul de muncă.
Există o obligație de drept comun ca acest lucru să se facă, independent de legea penală. Angajatorii au responsabilitatea de a-și proteja lucrătorii de pericolele asociate cu munca individuală pe care o desfășoară.
Cum își poate îndeplini angajatorul responsabilitatea de îngrijire?
- Evaluarea riscurilor
Există o percepție greșită larg răspândită în rândul anumitor întreprinderi că sunt necesare evaluări specifice ale riscului de muncă individuală.
Pentru a fi clar, întreprinderile trebuie să identifice riscurile majore care ar putea duce la îmbolnăvire sau rănire, să evalueze probabilitatea ca aceste riscuri să pună în pericol angajații și apoi să depună eforturi pentru a reduce sau elimina riscul.
Pe scurt, efectuarea unei analize de risc. Inspectorii RSGE pot efectua evaluarea riscurilor și pot organiza sesiuni de instruire online pentru orice fel de muncă individuală.
Numai dacă se stabilește că munca individuală prezintă un risc serios, trebuie luată în considerare. Activitatea sau activitățile implicate vor avea un impact semnificativ asupra gradului de profunzime a acestei evaluări.
- Sistem pentru securitatea muncii
Angajatorii au obligația legală de a stabili un loc de muncă sigur. Acest criteriu este satisfăcut de o metodă, o politică și o procedură pentru aranjamentele de lucru singure.
Dar, mai important, asigurați-vă că orice plan este realizat și respectat. Este important să comunicați cu persoanele potrivite și să căutați informații pertinente despre cât de bine funcționează aceste aranjamente și unde ar putea fi îmbunătățite.
- Conștiința angajaților
Inginerii RSGE recomandă angajatorilor să se asigure că personalul companiei este informat cu privire la gradul de lucru individual în organizație și acțiunile implicate.
Dacă nu este fezabil, dați exemple ale modului în care sunt efectuate aceste acțiuni, astfel încât angajații să poată relaționa.
- Vizionare/Monitorizare
Asigurați-vă că există planuri de supraveghere pentru activitățile care implică lucrători singuri. Acest lucru ar putea lua în considerare următorii factori:
-știind ce activitate se desfășoară, cine o desfășoară, unde se desfășoară, cât va dura, cum să comunice cu un lucrător singur și dacă sunt necesare măsuri de precauție suplimentare care implică monitorizare pentru personal.
Asigurați-vă că lucrătorii care sunt angajați în activități de lucru singure pot primi instruirea necesară de la inspectorii RSGE și sunt conștienți de protocoalele de siguranță necesare.
Ce funcție îndeplinesc angajații?
Angajații trebuie să aibă grijă de ei înșiși, de ceilalți și să se abțină de la a-și asuma riscuri nejustificate. Acest lucru va ajuta angajatorul lor să respecte obligațiile legale în materie de securitate și sănătate.
Iată câteva puncte cruciale:
- Înțelegeți limitele lucrului singur. Asigurați-vă că țineți cont de toate activitățile relevante.
- Este necesar un sistem de lucru adecvat, deși evaluarea riscurilor pentru munca în singurătate nu este. Puteți modifica designul acelui sistem cu ajutorul unei evaluări a riscurilor, dar acțiunea și implementarea sunt mai importante.
- Asigurați-vă că membrii personalului sunt informați cu privire la responsabilitățile și cerințele lor de a lucra singuri.
Evaluările independente și recurente ale conformității atât pentru mediu, cât și pentru securitate și sănătate sunt furnizate de echipa noastră calificată de consultanți.
De ce nu ne contactați dacă aveți nevoie de asistență suplimentară?
Ne găsiți accesând pagina de contact a RSGE: https://rsge.ro/contact/