Mobbingul la locul de muncă nu are o singură cauză. Motivele tipice pentru hărțuirea și intimidarea în grup pot varia de la invidie până la dorința de a scăpa de un informator sau denunțător.
Fenomenul mobbing poate avea efecte catastrofale asupra victimelor sale, precum și efecte pe termen lung asupra moralului angajaților, a reputației unei companii și a succesului financiar.
Mobbingul la locul de muncă înseamnă forme de abuz fizic sau emoțional
Oricare ar fi scopul final, mijloacele utilizate în mobbingul la locul de muncă sunt în general aceleași:
- Excluderea, umilirea, intimidarea și alte forme de abuz emoțional și fizic pentru a alunga un angajat de la locul de muncă sau pentru a-l convinge să se conformeze anumitor reguli.
Specialiștii RSGE în protecția muncii, în urma acțiunilor de evaluarea riscurilor în companii, au constatat care sunt principalele motive ale apariției mobbingului la locurile de muncă.
- Motivele personale sunt o cauză a hărțuielii la locurile de muncă. Un conducător al unui grup de muncitori poate fi doar un bătăuș și îi poate face plăcere să-și tortureze colegii.
Este posibil ca alți angajați care participă la mobbingul la locul de muncă să facă acest lucru pentru că au aceleași calități de personalitate sau pentru că își fac griji că, dacă nu o fac, ar putea ajunge o țintă.
Gelozia profesională și menținerea status quo-ului sunt alte două motive de hărțuială
Gelozia profesională
- Cercetătorii cred că unii colegi de muncă își aleg ținte de hărțuire din cauza geloziei profesionale. Ținta este foarte competentă și poate fi considerată mai calificată, atractivă și productivă decât alți lucrători.
Managerul grupului este gelos pe atributele acestui individ și recrutează alți angajați pentru a-l chinui până când performanța celui agresat scade, iar acesta suferă sau părăsește organizația.
Menținerea status quo-ului
- Dacă un membru al echipei depășește în mod obișnuit nivelurile necesare de productivitate, alți membri ai echipei ar putea fi îngrijorați că vor fi obligați să respecte noul standard de lucru.
Încercările muncitorului de a schimba standardele la locul de muncă ar putea fi sabotate de membrii echipei.
Dorința de a scăpa de lucrătorii necooperanți sau cu performanțe slabe
Nu toți specialiștii în protecția muncii sunt de acord că victimele mobbingului sunt adesea lucrători cu înaltă capacitate.
Unii susțin că lucrătorii care sunt neplăcuți sau neproductivi și lucrează pentru o companie în care concedierea lor este dificilă sunt cei mai susceptibili în a primi sarcini de lucru aglomerate.
- În aceste situații, colegii de serviciu se pot sătura de victimă și își doresc ca ea să părăsească compania.
Într-o organizație mică, acesta este un scenariu mai puțin tipic, dar este totuși posibil în cazul în care conducerea nu evaluează în mod regulat nivelurile și performanța personalului.
Expulzarea informatorilor sau denunțătorilor
Informatorii sau denunțătorii sunt persoanele care furnizează informații sau rapoarte detaliate despre colegii lor cu intenția de a-i denigra sau de a provoca probleme în organizație.
Deși informatorii sunt protejați de răzbunare de către angajatori prin legea securității și sănătății în muncă, managerii și colegii de muncă pot începe o campanie de hărțuire împotriva lor.
- În acest caz, mobbingul la locul de muncă are drept scop determinarea denunțătorilor să demisioneze sau să-și degradeze performanța, ceea ce ar putea duce la retrogradarea sau concedierea lor.
Deși acest comportament încalcă și regulile care îi protejează pe avertizori, poate fi dificil pentru un angajat să demonstreze că mobbingul la locul de muncă înseamnă represalii.
Productivitatea muncii va crește în compania dumneavoastră dacă angajații vor fi protejați de echipamente de protecție de înaltă calitate!
Cum scăpăm de mobbingul la locul de muncă
Proprietarii și managerii companiilor ar trebui să ia în serios comportamentul angajaților și cultura de siguranță la locul de muncă, deoarece acestea pot avea efecte grave asupra unei organizații mici.
Personalul responsabil cu resursele umane ar trebui să fie conștient de amenințarea pe care o reprezintă mobbingul la locul de muncă atât pentru angajații individuali, cât și pentru afacere în ansamblu.
Se pot face multe pentru a îmbunătăți cultura organizațională și pentru a reduce agresiunea și mobbingul la locul de muncă prin implementarea regulilor și procedurilor anti-bullying.
Contactați specialiștii RSGE și cereți ajutor dacă vă confruntați cu fenomenul mobbing, iar victimele în compania dumneavoastră sunt angajați valoroși care au nevoie de asistență și protecție!