Nu ne-am propus sa realizam in acest articol o lista exhaustiva a obligatiilor angajatorului pe linie SSM. Insa, dorim sa semnalizam prezenta acestora in numar mai mare de 30 in legislatia in vigoare. Acest lucru creste gradul de constientizare asupra nevoii de management al timpului in realizarea obligatiilor care privesc securitatea si sanatatea la locul de munca.
Obligatiile angajatorului pe linie SSM incep cu responsabilitatile legate de autorizarea functionarii din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Continua cu infiintarea serviciului intern de protectie si prevenire, a comitetului de securitate in munca, identificarea zonelor cu risc ridicat sau specific, implementarea masurilor de prevenire. Nu mai putin lipsite de importanta sunt obligatiile legate de cercetarea si raportarea accidentelor de munca si a bolilor profesionala.
Pentru realizarea obligatiilor pe linie de securitate si sanatate in munca, angajatorul va proceda la desfasurarea a mai mult de 30 de actiuni care sunt prevazute in lege. Angajatorul are bineinteles, optiunea de a delega un serviciu extern pentru realizarea acestor obligatii.
In HG 1425/2006 la articolul 15 sunt detaliate obligatiile angajatorului pe linie SSM. Vom enumera aici o parte dintre acestea:
- activitati legate de identificarea pericolelor si a riscurilor
- realizarea si actualizarea planului de prevenire si protectie
- formularea instructiunilor proprii pentru aplicarea reglementarilor de securitate in munca
- realizarea de propuneri si numiri pentru persoanele cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca
- evaluarea cunostintelor lucratorilor pe linie SSM si a atributiilor ce revin acestora prin fisa postului
- elaborarea si implementarea programului de instruire testarea
- identificarea si marcarea zonelor care necesita semnalizare de securitate si sanatate in munca
- stabilirea meseriilor pentru care este necesara autorizatie pentru exercitarea lor
- stabilirea posturilor de lucru care necesita examene medicale suplimentare
- monitorizarea functionarii sistemelor si dispozitivelor de protectie
- monitorizarea functionarii adecvate a aparaturii de masura si control
- verificarea functionarii corespunzatoare a instalatiilor de ventilare si a celor care sunt destinate controlului noxelor
- verificarea starii de functionare a sistemelor de alarmare, semnalizare de urgenta si a sistemelor de siguranta
- asigurarea cerintelor pentru utilizarea in conditii de securitate a echipamentelor de munca
Asa cum mentionam la inceputul articolului, nu ne-am propus sa redactam aici intreaga lista de obligatii pe linie SSM. Este de mentionat insa faptul ca nu exista o scala de comparatie care ar arata ca unele obligatii de securitate si sanatate sunt mai importante, iar altele mai putin. Ele sunt in egala masura importante deoarece formeaza ansamblul de masuri si metode care lucreaza pentru prevenirea accidentelor si a imbolnavirii profesionala. In acelasi timp aceste obligatii au ca scop reducerea nivelurilor de risc existente.
Fie ca sunteti in situatia in care puneti bazele unei noi afaceri sau afacerea dumneavoastra are mai multi ani de activitate, dar doriti sa revizuiti actele si masurile pe linie SSM, ne puteti contacta. Va oferim consultanta in privirea tuturor obligatiilor pe care le aveti in domeniul securitatii si sanatatii in munca si va sutinem permanent in realizarea lor.