Siguranta la locul de munca are importanta si prezinta interes atat pentru lucrator cat si pentru familia sau prietenii acestuia. Imbolnavirea profesionala sau accidentele la locul de munca pot avea urmari serioase si pot produce schimbari neplacute atat in viata angajatului cat si a apropiatilor acestuia. Crearea unui mediu de lucru caracterizat de siguranta si care promoveaza si sustine starea de sanatate este un obiectiv important al angajatorilor, al angajatilor si al partenerilor responsabili cu activitatea de protectia muncii.
Cercetarile realizate in acest domeniu au evidentiat faptul ca siguranta la locul de munca duce implicit la cresterea calitatii activitatilor si a produselor realizate de companii, organizatii sau institutii. Se pare ca un mediu de lucru caracterizat de siguranta, tinde sa fie mai eficient, fiind lipsit de incurcaturi si neclaritati. Atunci cand angajatii percep locul de munca, in mod automat sau prin reflexie, ca pe unul caracterizat de siguranta, se pot focusa mai usor asupra sarcinilor de lucru. In acest fel pot aparea rezultate de calitate mai mare, realizate chiar intr-un program de lucru mai scurt. Nu este obiectul articolului nostru, insa de aici numeroase analize pot aparea referitoare la felul in care siguranta la locul de munca duce la fidelizarea clientilor unei companii si la cresterea vanzarilor.
In cel mai simplu si rapid mod, la o prima vedere, ne gandim ca prin asigurarea sigurantei la locul de munca protejam viata si starea de sanatate a lucratorilor. Acest lucru este corect, insa este doar un aspect al rezultatelor masurilor de siguranta la locul de munca. Urmarile pozitive, in realitate sunt mai numeroase. Atunci cand reducem accidentele in mediul de lucru, reducem implicit costurile pe care le suporta o afacere. Atunci cand un lucrator se accidenteaza la locul de munca sau se imbolnaveste din cauze care tin de mediul de lucru, apar costuri legate de orele de munca pierdute sau inlocuirea pe perioada determinata a angajatului, cheltuieli cu asigurarile de sanatate, prime de compensare sau chiar litigii. In felul acesta nivelul productivitatii poate fi afectat.
Acest lucru se intampla din cauza intreruperii din activitate a angajatului care din cauza accidentarii sau imbolnavirii necesita ingrijiri medicale, dar si din cauza reactiilor care se declanseaza in ceilalti lucratori. Pot aparea reactii de teama, panica, neliniste si poate fi nevoie de pauza pentru ca atmosfera sa isi recapete echilibrul initial. Asfel, cel putin pe termen scurt, productivitatea poate fi afectata. Acestea sunt doar mici exemple despre cum cresterea sigurantei la locul de munca poate reduce nu doar accidentele si imbolnavirile profesionale, dar poate reduce si costurile.
Managerii cu mai mult de 10 ani de experienta in afaceri spun ca acei angajati care se simt in siguranta la locul de munca sunt angajati loiali. Atunci cand se creeaza un mediu de lucru caracterizat de siguranta si sanatate, este redus absenteismul si nevoia de a solicita invoire. Investind in masurile de siguranta, managerii castiga increderea angajatilor cu care lucreaza. De asemenea atunci cand managerii ii implica pe angajati in decizii care au legatura cu siguranta si sanatatea, prin organizarea de comitete, sedinte pe aceasta tema- mesajul pe care il transmit lucratorilor este ca opinia lor este importanta pentru ei. Cu atat mai mult, atunci cand propunerile angajatilor pentru masurile de siguranta, sunt puse in aplicare, creste semnificativ atat starea de siguranta la locul de munca, cat si relatia de incredere intre angajator si angajat.
Privind lucrurile prin aceasta lentila in care danseaza culorile curcubeului, asa cum ne place sa spunem in echipa Reliable Solutions Group Experts, tot ce inseamna siguranta la locul de munca devine mult mai mult decat chestiuni referitoare la legislatie. Devine o chestiune despre cum sa construim un mediu de lucru productiv, eficient, cu relatii bazate pe incredere, din care ne dorim cu totii sa facem parte si in care ne simtim in siguranta.