Pericolele în bucătării este esențial să nu fie minimizate sau trecute cu vederea, acestea fiind legate de prepararea alimentelor, pentru care sunt utilizate frecvent cuțite, focuri, lichide fierbinți și cuptoare fierbinți.
Fie că este pregătită la perfecțiune și este afișată estetic la un restaurant sau savurată cu bucurie și fără griji în jurul mesei de bucătărie cu familia, mâncarea este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții.
Pericolele în bucătării, acasă și la locul de muncă
Într-un sondaj care analizează cauzele accidentelor în casă, 60% dintre respondenți au spus că s-au rănit în timp ce pregăteau mesele.
Potrivit statisticilor, locuința este locul cel mai răspândit pentru pericolele în bucătării.
Bucătăria este o cameră în care trebuie să fim deosebit de vigilenți și conștienți de riscuri. Accidentele pot apărea și în bucătăriile profesionale.
Cum să evitați pericolele în bucătării cele mai frecvente aflați în acest articol.
Primele articole de uz casnic obișnuite cu cel mai mare risc de a răni oamenii au fost selectate a fi cuțitele de bucătărie, plitele și podelele umede, care se găsesc frecvent în bucătării în casele noastre și în mediile profesionale.
Tipuri de accidente culinare cel mai des întâlnite
Tăieturi provocate de cuțitul de bucătărie
Cuțitele de bucătărie au fost alese drept obiectul de uz casnic cel mai probabil să provoace un accident în bucătărie. Dar fără un cuțit, ar fi imposibil să pregătiți majoritatea meselor.
Deci, cum ne putem asigura siguranța la pericolele în bucătării aflăm de la inspectorii RSGE în securitate și sănătate în muncă.
- Un cuțit mai ascuțit este mai sigur. Lamele ascuțite sunt mai puțin susceptibile de a răni pe cineva accidental decât cuțitele contondente, ceea ce sfidează logica.
Cu un cuțit contondent, sunteți mai predispus să alunecați atunci când tăiați ceva, deoarece necesită mai multă forță pentru a tăia alimente. Când aceste două lucruri se unesc, poate rezulta o situație mortală.
- Depozitarea contează foarte mult. Accesibilitatea, organizarea și protecția lamei sunt câteva lucruri la care trebuie să vă gândiți atunci când depozitați cu grijă cuțitele.
- Folosirea și ținerea unui cuțit în mână. Alegeți cuțitul potrivit pentru mâncarea pe care o tăiați. Tăiați întotdeauna pe o suprafață solidă. Cuțitele trebuie purtate cu lama îndreptată în jos.
Dacă este necesar, purtați echipament de siguranță, cum ar fi o mănușă de protecție. Indiferent cât de atenți suntem, pericolele în bucătării se întâmplă ocazional.
Măsuri de siguranță folosite în jurul plitelor și cuptoarelor
Aparatele de gătit reprezintă 46% din toate incendiile accidentale. Plitele au fost clasate pe locul al treilea cel mai periculos obiect de uz casnic care provoacă daune.
Orice specialist în protecția muncii din cadrul RSGE vă îndeamnă să luați următoarele măsuri de precauție pentru a reduce considerabil pericolele în bucătării date de riscul de arsuri prin gătit:
- Asigurați-vă că nu lăsați alimente gătite pe aragaz sau grătar nesupravegheate; dacă trebuie să ieșiți din bucătărie, stingeți focul și opriți căldura după terminarea gătirii.
- Luați în considerare hainele largi sau șervețele atunci când vă gândiți la țesături care ar putea lua foc în apropierea unei flăcări și asigurați-vă că acestea sunt ținute departe de flăcări deschise.
- Pentru a preveni aprinderea unei flăcări libere în apropierea gazului, nu aprindeți niciodată un aragaz cu un chibrit sau o brichetă, folosiți dispozitivele cu scânteie.
- Deoarece grăsimea acumulată poate aprinde un incendiu, asigurați-vă că aragazul, cuptorul, hota și grătarul sunt toate curate.
Prevenirea căderilor în bucătărie
Potrivit sondajelor, alunecarea pe podeaua udă a fost a șasea cea mai răspândită cauză de rănire domestică, în ciuda faptului că era atât de simplu de evitat.
Consumabilele, precum semnul pentru podea umedă, pot fi deosebit de utile în mediile de afaceri. Nu numai că semnul indică în mod clar unde se află scurgerea, dar face și curățarea simplă și rapidă.
Alunecările, împiedicările și căderile sunt pericolele în bucătării și sunt riscante nu numai pentru că pot duce la răniri.
Oamenii sunt mai înclinați să intre în panică după ce au căzut și se apucă de cel mai apropiat obiect pentru a se stabiliza, ceea ce poate provoca daune suplimentare catastrofale.
Primul ajutor în bucătăriile rezidențiale
În bucătăriile rezidențiale, păstrarea cu grijă a materialelor de prim ajutor într-o trusă crește probabilitatea ca primul ajutor să fie administrat într-o situație de urgență rapid și eficient.
În funcție de mărimea locuinței, trusele de prim ajutor sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni în magazinul nostru cu profil SSM.
Trusele conțin articolele esențiale de prim ajutor, inclusiv pliculețe pentru tratarea arsurilor în bucătărie, produse pentru spălarea ochilor, pansamente pentru arsuri și tot ce ar putea fi nevoie în caz de urgență.
Cu toate acestea, este în primul rând responsabilitatea angajatorului să facă o analiză de risc și să decidă ce materiale de prim ajutor sunt necesare pentru a evita pericolele în bucătării.
Echipa RSGE oferă ședințe de consiliere pentru respectarea reglementărilor legislative în ceea ce privește serviciile de prim ajutor și siguranță în medii profesionale. Contactați-ne chiar astăzi!