„Un plan bun astazi, este mai util decat un plan perfect maine” George S. Patton
Scopul intocmirii unui plan de interventie in caz de incendiu, este acela de a asigura desfasurarea eficienta a interventiei in situatiile de urgenta pentru operatorii economici si pentru institutii. Dupa ce a fost realizat, planul de interventie, va fi depus in vederea avizarii la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si se avizeaza de catre inspectorul sef. Se va acualiza de cate ori este necesari, in functie de conditiile reale si schimbarile ce s-au realizat.
Planul de interventie in caz de urgenta poate fi realizat de catre:
- Cadrele tehnice sau personalul de specialitate cu atributii in apararea impotriva incendiilor, care au obtinut certificatul de competenta in conditiile pe care le prevede legea;
- Ofiterii si subofiterii in rezerva care au obtinut brevetul de pompier specialist conform prevederilor oferite de Regulamentul de acordare a brevetului de pompier specialist personalului serviciilor de urgenta profesioniste caruia i-au incetat raporturile de serviciu aprobat cu O.M.A.I. 164/2007.
In normele generale de aparare impotriva incendiilor, este stabilita o structura, pe care trebuie sa o respecte orice plan de interventie in caz de incendiu. Aceasta structura este descrisa in urmatorii pasi:
- Date de identificare– In aceasta sectiune a planului de interventie in caz de incendiu, vor fi mentionate denumirea operatorului sau a institutiei, datele de contact si profilul de activitate.
- Planul general al unitatii– in aceasta zona, se marcheaza amplasarea cladirilor, instalatiilor tehnologice si a depozitelor in incinta, caile de acces si de interventie din incinta si cele adiacente acesteia. Tot aici, vor fi marcate retelele si sursele proprii de alimentare cu apa, hidrantii din exterior si sursele naturale sau artificiale de alimentare cu apa in caz de incendiu. Alte elemente ce vor fi marcate in planul general al unitatii sunt rezervele de substante de stingere si de mijloace de protectie a personalului de interventie, retelele si racordurile de alimentare cu energie electrica, agent termic, agent termic, gaze si alte fluide combustibile, retelele de canalizare si vecinatatile.
- Conceptia de organizare si desfasurare a interventiei in caz de incendiu-in aceasta sectiune a planului de interventie in caz de incendiu vor fi notate concluziile reiesite din scenariul de securitate la incendiu sau din evaluarea capacitatii de aparare impotriva incendiilor. Se vor mentiona particularitatile tactice de interventie pentru evacuare, pentru localizarea si lichidarea incendiilor, pentru protectia personalului de interventie, pentru protectia vecinatatilor si pentru inlaturarea efectelor negative majore produse de incendiu.
- Fortele de interventie in caz de incendiu– vor fi notatea in aceasta sectiune, serviciul privat pentru situatii de urgenta, serviciile publice voluntare pentru situatiile de urgenta, cu care se coopereaza, subunitatea de pompieri profesionista care intervine in sprijin si alte forte cu care se coopereaza, cum sunt Inspectoratul Judetean de Politie sau Serviciul de Ambulanta.
- Surse de alimentare cu apa in caz de incendiu, exterioare unitatii– aceasta sectiune a planului de interventie in caz de incendiu cuprinde informatiile referitoare la retelele de alimentare cu apa, debite, presiuni, amplasarea hidrantilor exteriori, alte surse de alimentare cu apa, punctele de alimentare si distantele fata de unitate.
- Planul fiecarei constructii- datele inscrise in ultima sectiune a planului de interventie in caz de incendiu se refera la destinatia spatiilor si incaperilor, suprafata construita si aria desfasurata, regimul de inaltime, numarul persoanelor care utilizeaza constructia, caile interioare de acces, evacuare si interventie, natura materialelor de constructie, nivelul criteriilor de performanta privind securitatea la incendiu, instalatiile utilitare, instalatiile de prevenire si stingere a incendiilor cu care este echipata constructia, dispozitivul de interventie in caz de incendiu.
Foarte usor de realizat, planul de interventie in caz de incendiu este o procedura si un document necesar, util in activitatea de preventie cat si in interventia propriu-zisa in caz de incendiu. Contactati-ne chiar acum pentru a realiza impreuna planul de interventie in caz de incendiu, de care are nevoie afacerea sau institutia pe care o manageriati.