Cunoasterea tipurilor de materiale inflamabile este necesara in activitatea de prevenire si stingere a incendiilor. Substanta inflamabila este considerata orice substanta sau material care se aprinde repede, ia foc rapid.
In categoria materialelor inflamabile obisnuite se afla lemnul, hartia, articole de imbracaminte, materialele plastice. Acestea sunt materiale care aproape in mod inevitabil le intalnim la orice loc de munca, fie ca vorbim despre activitatea de productie sau munca la birou. O categorie mai speciala este cea a materialelor inflamabile lichide, unde intalnim: gasolina, kerosen, vopsea, diluant, propan. Sunt considerate materiale inflamabile si anumite metale ca: magneziu, potasiu, titaniu, sodiu si altele.
O masura de protectie si de prevenire a incendiilor atunci cand mediul de lucru presupune manipularea de materiale combustibile este planificarea modului in care se va face depozitarea. Astfel ca e necesar ca la depozitarea substantelor solide, lichide, a gazelor si a altor materiale combustibile sa se asigure distanta fata de:
- mijloacele si aparatele de incalzire, instalatiile, utilajele si agregatele tehnologice, care functioneaza la o temperatura mai mare decat temperatura mediului ambiant, pentru a se evita producerea aprinderii substantelor combustibile
- avertizoarele si detectoarele de incendiu de orice fel, pentru a nu se reduce din raza campului de detectare a acestora, sau sa se produca degradarea lor
- corpurile electrice si alte mijloace de iluminat, pentru a nu se produce aprinderea materialelor, sau deteriorarea instalatiilor
In privinta locului in care vor fi depozitatea substantele combustibile, acesta trebuie sa aiba proprietatea de a nu se aprinde. In cazul in care locul de depozitarea nu are aceasta proprietate, acesta va fi ignifugat, conform reglementarilor in vigoare.
Pentru fiecare spatiu de depozitare a substantelor combustibile, se stabileste o cantitate maxima admisa, ce nu va fi depasita. In nici un caz nu vor fi depozitate materiale combustibile in incaperi, in spatiile de siguranta dintre constructii si instalatii, pe caile de acces si evacuare sau in podurile cladirilor. Spatiul destinat depozitarii este exclusiv folosit pentru asta si nu se vor desfasura aici alte activitati. De asemenea este important ca spatiul sa fie ventilat permanent pentru a nu se forma amestecuri explozibile. Manipularea substantelor combustibile trebuie sa fie lipsita de ciocniri sau de revarsari care ar putea cauza izbucnirea unui incendiu sau o explozie. Masurile de prevenire vizeaza asigurarea de stingatoare adecvate pentru fiecare substanta depozitata. In caz de incendiu in acelasi timp cu stingerea acestuia se va asigura si evacuarea materialelor inflamabile din spatiile inchise. Nu se va utiliza focul in spatiul de depozitatre al substantelor combustibile, iar in cazul in care folosirea acestuia este strict necesara, se va face doar cu respectarea normativelor in vigoare. La finalizarea programului de lucru in depozite, se va deconecta instalatia electrica.
Atunci cand este necesara incarcarea sau descarcarea materialelor combustibile, in mijloace auto, aceasta se va face cu motoarele oprite. Personalul ce deserveste mijloacele auto trebuie sa cunoasca si sa respecte normele de prevenire si stingere a incendiilor pentru materialele transportate.
Lucrul cu materiale sau substante inflamabile, depozitarea sau transportul acestora implica masuri de preventie suplimentare, indiferent daca prezenta in mediul de lucru este ocazionala sau permanenta si specifica activitatii.
Reliable Solution Group Experts vine in intampinarea partenerilor cu intreaga gama de masuri ce trebuie adoptate in conditiile interactiunii cu materiale combustibile in mediul de lucru. Ne puteti contacta foarte usor la telefonul afisat pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro sau prin simpla utilizarea formularului de contact disponibil.