Incendiile la prizele electrice se pot declanșa din cauza căldurii mari eliberată de cablajele defectuoase sau de o priză care nu poate gestiona cantitatea de energie care trece prin ea.
Cum poate fi ferită locuința de pericolele incendiilor de la prize electrice? Ce se poate face dacă răul a fost deja făcut?
Specialiștii în protecția muncii au răspunsuri la întrebări și explică motivele pentru care apar aceste tipuri de incendii.
Incendiile la prizele electrice au diverse cauze
Sistemul dumneavoastră electric trimite energie electrică către aparatele și dispozitivele dumneavoastră conectate la prize. Cauzele tipice pentru incendiile la prizele electrice includ următoarele:
- Vechimea prizelor
Cablajele mai vechi din spatele prizelor uzate îmbătrânesc și ele. Firele strâns înfășurate inițial se slăbesc în timp și încep să se arcuiască, ceea ce produce căldură.
Pe lângă uzura generală, dacă imobilul este mai vechi, este de asemenea de imaginat că și sistemul electric este insuficient pentru a face față echipamentelor moderne.
- Cabluri defectuoase
Una dintre cele mai frecvente cauze ale incendiilor electrice este cablarea defectuoasă.
Atunci când sistemul electric al unei case nu este conectat sau întreținut corespunzător, pot apărea probleme, adesea doar cu ușoare indicații de avertizare.
- Suprasolicitarea prizelor
O priză se poate supraîncălzi dacă o folosiți prea mult, ceea ce poate provoca scântei și arsuri. Instalați prize suplimentare cu ajutorul unui electrician calificat dacă nu aveți suficiente.
Problemele legate de împământarea prizei pot fi evitate
Când un aparat este conectat la o priză cu împământare, energia din dispozitiv se poate descărca printr-o rută separată și se poate întoarce în pământ în loc să șocheze pe cineva sau să declanșeze un incendiu.
Întrerupătoarele de circuit defect oferă un nivel ridicat de siguranță pentru incendiile la prizele electrice. Acestea sunt dispozitive care:
-sunt montate pe prize și urmăresc fluxul de energie;
-opresc alimentarea la priză în cazul în care curentul electric variază, protejând împotriva șocurilor, electrocutării și incendiului.
În prizele care sunt susceptibile de a intra în contact cu apa, cum ar fi cele care se află în exterior sau în bucătărie, baie, garaj etc., sunt necesare întrerupătoarele de circuit.
Experții RSGE menționează că este important să instalați astfel de întrerupătoare pe prize și în alte zone pentru securitate suplimentară.
Cum prevenim incendiile la prizele electrice
Există și alți pași pe care îi puteți urma pentru a evita să fiți reactiv, mai degrabă decât proactiv, în ciuda faptului că introducerea întrerupătoarelor poate preveni incendiile la prizele electrice:
- Verificați în mod regulat firele și ștecherele pentru deteriorări și, dacă este necesar, reparați-le sau schimbați-le.
- Pentru a monta un ștecher într-o priză cu două fire, nu tăiați niciodată al treilea șurub. Pentru protecția la împământare, al treilea fir trebuie să fie întotdeauna prezent.
- Pentru a evita deteriorarea cablurilor și crearea unui viitor pericol de incendiu, evitați să apăsați cablurile în timp ce deconectați aparatele.
- Evitați supraîncărcarea prizelor sau conectarea unei prize de alimentare la alta.
- Având în vedere că anumite covoare sunt foarte combustibile, evitați trecerea cablurilor electrice sub covor.
- Obțineți o verificare a siguranței electrice de la un electrician RSGE pentru a vă asigura că sistemul electric este sigur.
Cum să stingi incendiile electrice
Când începe un incendiu, faceți un efort pentru a-l stinge înainte să se răspândească. Sunați autoritățile și părăsiți locuința cât mai curând posibil dacă incendiul s-a extins deja pe o zonă largă.
Viețile nu pot fi înlocuite, dar lucrurile materiale pot. Iată ce trebuie să faceți dacă o priză electrică ia foc, iar incendiul este minor și ușor de gestionat:
- Pentru a evita ca energia să aprindă focul, opriți electricitatea de la tabloul de siguranțe.
- Verificați valabilitatea extinctorului din locuință. Aveți nevoie de un stingător ABC, pentru a stinge un incendiu electric.
- Acoperiți focul cu o pătură groasă și stingeți-l pentru a opri alimentarea cu oxigen.
Contactați specialiștii!
Electricitatea este folosită de proprietarii de case pentru a-și lumina locuințele și pentru a utiliza diverse aparate electrice în gospodărie și rareori este consideră nesigură.
Dacă doriți să preîntâmpinați problemele legate de incendiile la prizele electrice, colaborați cu electricienii RSGE autorizați pentru măsurători PRAM!