” Nici o aventura a libertatii nu este de imaginat fara o evaluare prealabila a hotarului ce-mi partine” Gabriel Liiceanu
Evaluarea riscurilor in caz de incendiu este o masura de baza in activitatea complexa de prevenire si stingere a incendiului. Este o activitate care se realizeaza conform metodologiei in vigoare prin stabilirea si parcurgerea unor etape si prin adoptarea unor factori, parametrii, criterii, instrumente, tehnici si instrumente, conditii, de catre personalul si persoanele autorizate sa execute evaluarea si controlul riscului de incendiu.
Riscul de incendiu este definit in terminologia de specialitate, ca produsul dintre probabilitatea de initiere a unui incendiu intr-un proces tehnologic sau intr-o anumita situatie tehnica si importanta estimata a pagubelor sau a consecintelor la aparitia incendiului. Se face diferentierea intre riscul de incendiu acceptat si riscul de incendiu in grade variate de periculozitate, ce trebuie redus prin metode specifice stabilite in urma evaluarii riscurilor in caz de incendiu. Riscul de incendiu acceptat se refera la nivelul limita de risc acceptat din punctul de vedere al gravitatii consecintelor, corelat cu probabilitatea de producere a evenimentului respectiv.
Specialistii Reliable Solutions Group Experts, sunt adeptii unei bune organizari in orice tip de activitate din domeniul PSI, pe care o desfasoara, ca urmare a credintei ca asceasta eficientizeaza orice proces de lucru. De aceea activitatea pe care o derulam in sensul evaluarii riscurilor in caz de incendiu, se desfasoara in principal in urmatoarele etape:
- stabilirea sistemului supus evaluarii
- stabilirea nivelului de acceptabilitate a riscului
- alegerea metodei si a instrumentului de lucru
- identificarea pericolelor de incendiu
- identificarea riscurilor
- estimarea si cuantificarea riscului
- evaluarea riscului
- controlul riscului
- monitorizarea riscului
- documentatia rezultata in urma procesului de evaluare, identificare si control al riscului de incendiu
Sistemul supus evaluarii poate fi de proiectare, executie, exploatare sau postutilizare, iar in raport cu fazele si functiile acestor tipuri de sisteme, vom utiliza procedee si metode de tipuri diferite, cum sunt metodele calitative, cantitative, semicantitative, grafice, combinate.
Identificarea tipurilor de riscuri ca rezultat al actiunii de evaluare a riscului de incendiu, reprezinta procesul prin care sunt stabiliti toti factorii care pot sa contribuie, sa favorizeze sau sa genereze producerea, propagarea sau dezvoltarea unui incendiu. Intre acesti factori amintim: clasele de reactie la foc ale materialelor si elementelor de constructii, proprietatile fizico-chimice ale materialelor utilizate, natura procesului tehnologic si densitatea sarcinii termice, sursele potentiale de aprindere, conditiile preliminare care pot determina aprinderea, dezvoltarea sau propagarea unui incendiu. O intreaga clasificare si subclasificare a acestor factori o rezervam spatiului unui alt articol, pe care il veti putea citi pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro.
Prin analiza factorilor considerati pericol de incendiu, a nivelurilor de performanta a constructiilor, a nivelului de echipare si dotare cu sisteme sisteme, instalatii si aparatura de alimentare cu substante de stingere, precum si a factorului uman si a nivelului de instruire a acestuia, vom estima riscul de incendiu, probabilitatea de producere si consecintele acestuia. In acest fel suntem capabili sa intocmim intreaga documentatie rezultata in urma procesului de evaluare a riscului de incendiu si sa facem recomandarile necesare pentru adoptarea masurilor de reducere a riscurilor, acolo unde este cazul.
Reliable Solutions Group Expert si-a dovedit eficienta in colaborarea cu partenerii prin oferirea de solutii utile si rapide. Contactati-ne folosind formularul de pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro, pentru a incepe o colaborare de care afacerea dumneavoastra are nevoie, pentru a-si asigura o baza solida de preventie si protectie, etapa cu etapa.