Vom discuta in acest articol depre pompieri si despre felul in care se fac angajari de pompieri civili. Cand vorbim despre prevenire, reducerea riscurilor sau interventia in caz de incendiu, inevitabil ne gandim la pompieri. Nu mai este necesar sa amintim ca interventia pompierilor are loc in orice situatie de urgenta cum sunt incendiile, accidente, inundatii, cutremure.
Organizarea in scopul apararii impotriva incendiilor este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, cunoscand diferite etape de evolutie si imbunatatire a tehnicii. Insa abia in 1672 au fost utilizate primele furtunuri pentru pompieri, acestea fiind inventate de catre Jan Van der Heider, un inventator olandez..
Un camion tras de cai! Desi modul de organizare a pompierilor a fost in continua actualizare, evolutia dotarii cu utilajele necesare este una lenta, am putea spune. Astfel, in 1829 putem identifica prezenta primului camion utilizat in activitatea de stingere a incendiilor. Acesta era tras de cai, fiind prevazut cu un motor cu aburi, iar omologarea lui a avut loc abia 31 de ani mai tarziu.
Cuoastem in prezent intregul mod de organizarea si investitiile facute in dotarile corespunzatoare pentru serviciul de pompieri. De asemenea cunoastem interesul pentru formarea pompierilor calificati prin cursuri in scoli de specific, dar si pentru recrutarea din randul civililor atunci cand este cazul. De asemenea, la noi in tara , in afara serviciilor de urgenta profesioniste este organizat si functioneaza si serviciul voluntar sau privat. Pentru formarea in aceasta profesie exista mai multe optiuni. Astfel, pot fi urmate cursurile Facultatii de Pompieri in cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” sau Academia Tehnica Militara. Pentru subofiteri, formarea se face la Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila „Pavel Zaganescu”-Boldesti.
In anul 2016, in luna Aprilie au fost scoase la concurs 450 de posturi de pompieri, in scopul completarii necesarului de personal.Totalul posturilor disponibile din randul civililor pentru pompieri, jandarmi si politie, au fost de 2500 incepand cu data de 25 Februarie 2016. Anuntul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, in acest sens, este urmatorul:” O prioritate a Ministrului Afacerilor Interne este reducerea deficitului de personal la nivelul structurilor MAI. Incepand cu 15 Februarie a.c. vor fi initiate procedurile de incadrare din sursa externa pentru un numar de 2500 de posturi destinate structurilor operative”.
Dar ce conditii trebuie sa indeplineasca cei care vin din randul civililor pentru a participa la concurs?
Sunt doua tipuri de conditii pe care candidatii civili trebuie sa le indeplineasca:
- generale
- specifice profesiei de pompier
Cateva dintre conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca civilii care doresc sa se angajeze ca pompieri sunt:
- sa aiba cetatenie romana si domiciliul in Romania
- sa cunoasca limba romana scris si vorbit
- sa fie declarati „apt” din punct de vedere medical, fizic si psihic
- sa aiba varsta minima de 18 ani impliniti
- sa aiba un comportament corespunzator cerintelor admise si practicate de societate
Aduce cu sine un sentiment de incredere si mareste bineinteles sentimentul de siguranta vestea ca necesarul de personal este completat si ca exista suficiente resurse umane pentru a interveni in situatiile de urgenta. Am receptionat cu optimism noutatile referitoare la angajari de pompieri civili, le uram succes candidatilor, iar pe cititori ii invitam sa viziteze site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro pentru a solicita informatii sau pentru a adresa intrebari.