PSI sau apararea impotriva incendiilor reglementata prin L.307/2006 (publicata in Monitorul Oficial nr. 633 din 21.07.2006), constituie o activitate obligatorie cu caracter permanent, verificata de Inspectoratul de Situatii de Urgenta.
Aceasta activitate este obligatorie pentru autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si pentru toate persoanele juridice aflate pe teritoriul Romaniei. In calitate de angajator, administrator sau conducator al unei institutii, trebuie sa stiti foarte clar: apararea impotriva incendiilor este o obligatie legala!
Pentru a evita amenzile usturatoare din domeniul PSI si ca sa va protejati afacerea (sau institutia pe care o conduceti) de consecintele extrem de grave ale unui incendiu, trebuie sa cunoasteti top 9 aspecte despre apararea impotriva incendiilor:
1) Securitatea la incendiu (scenariul de securitate la incendiu, procedura de obtinere a avizelor si autorizatiilor, documentatiile necesare, formulare gata intocmite).
2) Evaluarea riscurilor de incendiu (identificarea pericolelor de incendiu, identificarea si evaluarea riscurilor de incendiu).
3) Organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor (tot ce trebuie sa stiti pentru a evita controale obositoare, interminabile, si amenzile imense).
4) Mijloace de aparare impotriva incendiilor (obligatiile proiectantilor si executantilor, echiparea cu mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor, autorizarea persoanelor care desfasoara lucrari in domeniul apararii impotriva incendiilor).
5) Masuri de prevenire a incendiilor (legislatie, formulare, sfaturi practice si recomandari de la specialisti practicieni).
6) Protectie civila (inclusiv procedura si documentele de obtinere a avizelor si autorizatiilor de protectie).
7) Instruirea in domeniul PSI si al protectiei civile (organizarea activitatii de instruire, categorii de instructaje, mijloace si materiale pentru instruire, instructiuni de aparare impotriva incendiilor).
8) Servicii private pentru situatiile de urgenta (reglementari legale, activitatea de prevenire a situatiilor de urgenta, constituirea si organizarea serviciilor private pentru situatii de urgenta).
9) Control si sanctiuni in domeniul apararii impotriva incendiilor (cine si cum efectueaza controlul, lista completa a sanctiunilor din domeniul apararii impotriva incendiilor, documente de control).