Este inevitabil sa discutam despre apararea impotriva incendiilor fara a face referire la principalele masuri de prevenire si stingere a incendiilor, pe care e necesar sa le ia orice angajator. O buna organizare in directia prevenirii si stingerii incendiilor la operatorii economici, institutii sau chiar localitati, va permite o buna gestionare a resurselor umane si materiale, in sensul reducerii riscurilor de incendiu si asigurarea conditiilor potrivite pentru salvarea persoanelor, a bunurilor si a interventiei operative cu scopul de a limita si stinge incendiul. Insa o buna organizare inseamna o cunoastere a masurilor de prevenire si stingere a incendiilor si aplicarea acestora punctual.
1. Activitatea de instruire a salariatiilor pentru prevenirea si stingerea incendiilor – este o actiune permanenta, ce are ca scop insusirea de catre personal a cunostintelor necesare si formarea deprinderilor de care au nevoie in vederea prevenirii si reducerii consecintelor negative ale situatiilor de urgenta, cum sunt incendiile, la locul de munca. „Un om informat, e un om puternic” afirma celebrul John Davison Rockefeller, iar la Reliable Solutions Group Experts suntem de aceeasi parere, fapt pentru care consideram activitatea de informare si instruire a personalului ca pe una dintre cele mai importante masuri de prevenire si stingere a incendiilor.
2. Evaluarea riscului de incendiu – aceasta poate fi realizata doar de catre un evaluator de risc sau o persoana fizica sau juridica autorizata, ori de proiectanti. In functie de rezultatele evaluarii, persoana autorizata, va incadra riscul existent pe un anumit nivel de risc, in conformitate cu legislatia in vigoare. Evaluarea nivelurilor de gravitate se va face in functie de efectele agentilor care pot sa intervina in caz de incendiu, asupra constructiilor, instalatiilor, personalului si a factorilor de mediu.
3. Stabilirea masurilor compensatorii de aparare impotriva incendiilor – o masura de prevenire si stingere a incendiilor, ce trebuie avuta in vedere pentru situatiile in care in mod justificat nu pot fi indeplinite unele dintre prevederile reglementarilor PSI privind cerinta „siguranta la foc”.
4. Validarea scenariilor de siguranta la foc – acestea pot fi elaborate doar de catre proiectanti si persoanele atestate in acest sens, conform O.M.I. NR. 84/2001. Reprezinta o masura importanta de prevenire si stingere a incendiilor prin care se estimeaza conditiile tehnice realizate in conformitate cu reglementarile in domeniu si actiunile ce trebuie intreprinse in caz de incendiu. Este structurat potrivit Normelor generale de prevenire si stingere a incendiilor, aprobate de Ordinul ministrului de interne nr. 775/1998.
5. Identificarea riscurilor de incendiu – Nivelul de risc identificat se va compara cu nivelul de acceptabilitate a riscului de incendiu. Astfel, diferentiem intre riscul de incendiu existent si riscul de incendiu acceptat.
6. Realizarea si afisarea corespunzatoare a planului de evacuare– o masura foarte importanta de prevenire si stingere a incendiilor, deoarece asigura evacuarea cat mai rapida si in siguranta a persoanelor si bunurilor, pe trasee prestabilite si cunoscute din timp.
7. Dotarea corespunzatoare cu stingatoare si alte mijloace tehnice– sisteme, instalatii, echipamente, aparate, dispozitive, accesorii, substante, materiale, autospeciale, destinate prevenirii, limitarii si stingerii incendiilor.
8. Cultivarea si promovarea in companie a stilului de munca centrat pe cooperarea in echipa-este o masura generala de siguranta care contribuie la buna organizare a unei echipe intr-o situatie de urgenta, cu scopul de a colabora pentru limitarea si stoparea situatiei respective.
9. Stabililirea unor persoane in cadrul echipei cu responsabilitate in activitatea de prevenire si stingere a incendiilor – este o masura de prevenire si stingere a incendiilor care contribuie semnificativ la un bun control al riscurilor de incendiu. Persoanele desemnate, pot verifica periodic gradul de insusire si nevoia de informare a personalului asupra comportamentului in caz de situatie de urgenta, pot semnaliza orice problema care apare la echipamentul sau instalatiile de aparare impotriva incendiilor.
10. Obtinerea avizului de securitate la incendiu – este una dintre masurile de prevenire si stingere a incendiilor prin care totalitatea masurilor de preventie, practice, sunt validate legal. Acest act este emis de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Judetean, sau al municipiului Bucuresti. Acest aviz reflecta faptul ca au fost adoptate toate masurile de protectie si prevenire in conformitate cu reglementarile PSI.
Ne-am obisnuit inca de la inceputul experientei de specialisti PSI, sa lucram sub deviza „paza buna trece primejdia rea”. De aceea ne puteti contacta cu incredere pentru consultanta de specialitate in domeniul PSI, folosind formularul de contact de pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro, sau la telefonul afisat.