Siguranța electrică la locul de muncă ar trebui să fie o preocupare de top pentru toată lumea. Cele mai frecvent citate reguli de securitate și sănătate în muncă includ riscurile electrice.
Siguranța electrică la locul de muncă
În orice companie trebuie să existe un program pentru siguranța electrică la locul de muncă, pentru personalul care primește echipamentul de protecție personală (EIP) adecvat și instruire în domeniul siguranței electrice. Orice risc electric trebuie identificat cu etichetele sau semnalizarea corespunzătoare.
Dacă aparatele electrice sunt sparte sau plasate incorect, tehnicile de cablare și alte componente electrice pot prezenta riscuri majore pentru angajați. Angajatorii trebuie să înțeleagă cum să recunoască pericolele pentru siguranța electrică la locul de muncă și cum să limiteze expunerea angajaților.
Legislația în domeniul securității și sănătății în muncă, Legea nr.319/2006, are inclusă o gamă largă de reguli de siguranță electrică, cum ar fi EIP și etichetare. Întreprinderile trebuie să fie conștiente de riscul major pentru siguranța electrică, cunoscut sub numele de arc, care poate provoca daune grave sau chiar moartea.
Siguranța electrică, responsabilitatea tuturor muncitorilor
Un program de siguranță electrică cuprinde sugestii de siguranță electrică la locul de muncă.
Pentru a-i menține în siguranță pe toți cei aflați lângă instalațiile electrice și în conformitate cu regulile SSM și standardele de prevenire și stingere a incendiilor sunt necesare informații obținute prin participarea la cursurile de specializare.
Mulți oameni încă folosesc electricitatea ca sursă principală de energie, dar manipularea acesteia fără abilitățile sau echipamentul potrivit poate fi destul de periculoasă. În mediul industrial, utilitatea și funcționalitatea sunt întotdeauna schimbate cu riscul potențial.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) acordă prioritate îmbunătățirii securității electrice la locul de muncă. ANRE oferă, totuși, informații despre măsurile de prevenire a riscurilor.
În realitate, este în întregime responsabilitatea persoanelor care lucrează în imediata apropiere a acestui tip de amenințare să folosească aceste cunoștințe pentru a se proteja.
Reguli pentru crearea unui loc de muncă sigur
Nu există o singură metodă pentru a preveni automat lucrătorii și alte persoane să intre în contact cu toate circumstanțele periculoase și, probabil, să sufere răni care pun viața în pericol sau moartea, deoarece siguranța electrică este o problemă complexă.
De fapt, crearea unui loc de muncă sigur necesită cel puțin o serie de acțiuni. Lista de verificare care urmează este minimul absolut în ceea ce privește siguranța electrică pe care fiecare instituție trebuie să se străduiască să o mențină.
- Cunoașteți regulile și standardele lucrărilor electrice. Este esențial să înțelegeți ce are de spus ANRE despre lucrările electrice pentru a decide ce necesită fiecare clădire.
- Identificați toate pericolele actuale. Încercați să efectuați controale pentru a întreba membrii personalului despre orice probleme pe care le-au văzut în jurul clădirii.
- Învățați tehnici de bune practici. Există întotdeauna o modalitate mai eficientă de a rezolva o sarcină, iar firmele specializate în protecția muncii sunt o sursă de încredere de consultat atunci când vine vorba de siguranța electrică.
- Mențineți un program regulat de audit. Pentru a vă asigura că totul este în stare optimă, faceți o listă de verificare și efectuați un audit de siguranță o dată pe an, în fiecare an. Compania poate apoi compila orice sugestii de îmbunătățire.
Bunăstare la locul de muncă prin educarea angajaților
EIP (echipament individual de protecție) este esențial pentru lucrători oricând se angajează în proiecte care implică componente electrice. Arcul electric și alte riscuri electrice impun angajatorului să fie precaut atunci când selectează EIP adecvat pentru categoria de pericol relevantă.
Riscurile electrice necesită măsuri speciale pentru siguranța electrică la locul de muncă. Câteva măsuri sunt:
- Creați un program de siguranță electrică. Un aspect esențial al oricărui program de siguranță electrică este furnizarea întotdeauna de personal cu un plan de acțiune și o pregătire aprofundată. Acest lucru îi ține pe toți la curent.
- Utilizați comunicarea vizuală. Afișați semnalizări de siguranță vizuale pentru conștientizarea muncitorilor. Acestea sunt adesea instrumente ieftine, care pot împiedica accidentele să coste afacerea sume mari de bani prin provocarea de daune.
- Educația angajaților atât cu privire la arcul electric, cât și la sarcinile electrice obișnuite. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care angajatorii le oferă angajaților este formarea, deoarece le oferă abilitățile de care au nevoie pentru a se menține în siguranță.
Prevenirea accidentelor la locul de muncă
Acestea sunt doar câteva exemple ale riscurilor electrice care ar putea exista în fiecare loc de muncă. Toate au potențialul de a provoca incendii sau șocuri electrice letale și electrocutări, iar majoritatea dintre ele sunt legate de neglijența inspecției sau de lipsa inspecțiilor.
Fiecare dintre acești factori legați de siguranța electrică la locul de muncă contribuie la prevenirea accidentelor în timpul orelor de lucru. Angajatorul trebuie să dispună de toate echipamentele necesare pentru a oferi personalului său informațiile și materialele de care au nevoie pentru siguranța electrică la locul de muncă.
Accesați site-ul https://protectiamuncii-evaluarerisc.ro/contact.html pentru orice informație referitoare la riscurile privind siguranța electrică!