Riscurile electrice sunt reprezentate de pericole precum cablurile și echipamentele defecte, conexiunile slabe, împământarea inadecvată, supraîncărcarea echipamentului și multe altele.
Aceste pericole pot produce șocuri electrice, arsuri și incendii. Atunci când măsurile de siguranță sunt luate în mod corespunzător, riscurile electrice pot fi evitate și pot fi salvate vieți.
Riscurile electrice fac electricitatea dăunătoare
Viața modernă este aproape imposibilă fără electricitate, însă dacă măsurile de siguranță nu sunt respectate cu atenție, apar riscurile electrice, iar electricitatea poate fi și dăunătoare.
Specialiștii RSGE insistă pe efectuarea lucrărilor electrice numai de persoane calificate și cu experiență, care au primit instruirea și certificarea necesare.
Măsurile de siguranță precum izolarea și sistemele de blocare multiplă trebuie puse în aplicare. Nerespectarea măsurilor de siguranță poate avea repercusiuni catastrofale.
Înainte de a autoriza o persoană să opereze cu echipamente electrice, un angajator poate verifica, de asemenea, pregătirea, educația și experiența acestuia.
Cauze ale pericolelor electrice
- Supraîncărcarea echipamentului și a prizei de alimentare pot duce la supraîncălzire și crește pericolul de incendii electrice.
- Menaj defectuos. Riscurile electrice pot apărea mai mult atunci când panourile electrice sunt obstrucționate sau stațiile de lucru sunt dezordonate.
- Lipsa practicilor de lucru și a comunicării sigure fac riscurile electrice cel mai probabil să apară. Pentru a menține siguranța electrică, este esențial să se stabilească procese definite și o comunicare eficientă.
- Neutilizarea adecvată a EIP. Riscurile electrice pot deveni mai probabile dacă nu se utilizează EIP adecvat, cum ar fi mănuși izolate și ochelari de protecție.
Măsuri de control a siguranței electrice
Există numeroase mecanisme de control care pot fi utilizate pentru a garanta siguranța electrică. Unele dintre cele mai bune măsuri de control al siguranței electrice sunt enumerate de specialiștii RSGE:
- Lucrați numai pe echipamente inactive; respectați izolarea și sistemul de blocare multiplă.
- Lucrul cu echipamente electrice sub tensiune este foarte riscant și poate duce la șoc electric, vătămare sau chiar deces.
Este esențial să respectați sistemul de izolare și blocare multiplă pentru a preveni rănirea din cauza echipamentului care a fost pornit neintenționat în timp ce este întreținut de lucrători.
ANRE este autoritatea emitentă care acordă autorizația de lucru unui profesionist în domeniul electricității care este calificat să separe echipamentul electric de stație.
Efectele manipulării incorecte a echipamentelor electrice: supraîncălzire, arc și incendii electrice
Utilizarea siguranțelor supraevaluate poate supraîncărca sistemele și echipamentele electrice, ceea ce poate duce la supraîncălzire, arc și incendii electrice.
Lucrul cu echipamente sub tensiune este una dintre cele mai riscante surse pentru riscurile electrice. Poate fi mortal și crește pericolul de șoc electric.
- Este interzisă manipularea echipamentelor electrice sau a aparatelor de comutare cu mâinile sau corpul umed.
Pentru a evita șocurile electrice, este esențial să vă mențineți mâinile și corpul uscat atunci când manipulați echipamente electrice sau aparate de comutare.
Riscurile de șoc electric sunt crescute de capacitatea umidității de a conduce electricitatea. Înainte de a manipula echipamentul electric, trebuie să vă uscați bine mâinile și corpul.
În timpul lucrului la echipamente electrice, purtați EIP adecvat
- La manipularea echipamentelor electrice, echipamentul individual de protecție (EIP) este esențial. Mănușile izolate, ochelarii de protecție și căștile dure sunt EIP standard pentru lucrările electrice.
Cel mai bun EIP va depinde de sarcina exactă și de pericolele implicate. EIP poate proteja angajații de riscurile electrice și poate opri accidentele.
Poate fi periculos să atârnați țesături sau alte materiale pe echipamentul electric, deoarece s-ar putea supraîncălzi și s-ar putea arde.
Pentru a evita orice accident, este esențial să vă asigurați că echipamentul electric nu este obstrucționat. Lucrările electrice trebuie efectuate numai folosind materiale neinflamabile, neconductoare.
Riscurile electrice necesită audituri de siguranță
- Auditurile de siguranță electrică pot ajuta la localizarea posibilelor pericole și la garantarea respectării măsurilor de siguranță.
O echipă internă de siguranță sau un consultant extern pot efectua ambele audituri. O evaluare a sistemelor electrice, a practicilor și a programelor de formare ar trebui să facă parte din audit.
Specialiștii RSGE efectuează audituri pentru siguranța electrică, organizează cursuri de instruire și formare a lucrătorilor și vă asigură și echipamente individuale de protecție.
Toate serviciile SSM/PSI într-un singur loc! Contactați compania noastră pentru servicii de protecția muncii și evaluarea riscurilor!