Prevenirea electrocutărilor la locul de muncă a devenit esențială în ultimul timp deoarece muncitorii se pot confrunta cu riscuri electrice la o varietate de proiecte, inclusiv cele din sectorul public, demolări sau construcții.
Lucrătorii din construcții rareori intră în contact direct cu surse de energie, cum ar fi cablurile electrice, liniile electrice sau transformatoarele în timpul îndeplinirii sarcinilor lor, dar contactul indirect poate duce totuși la decese.
Prevenirea electrocutărilor la locul de muncă, evitarea și diminuarea riscurilor electrice
Electrocutările sunt încă a treia cauză de deces în rândul muncitorilor din construcții. Muncitorii de pe șantiere sunt grupul cel mai probabil să moară la locul de muncă din cauza electricității, după electricieni.
Mulți lucrători și-au pierdut viața în timp ce își îndeplineau munca din cauza scărilor, schelelor, ascensoarelor, macaralelor, camioanelor și altor echipamente de construcții care se ciocnesc de surse de electricitate, cum ar fi liniile aeriene sau îngropate.
Conform specialiștilor RSGE, pentru ca toți muncitorii să se întoarcă acasă în siguranță după o zi de muncă, trebuie să continuăm să ne concentrăm pe evitarea și diminuarea riscurilor electrice pe toate șantierele pentru prevenirea electrocutărilor la locul de muncă.
Politici și practici ce trebuie respectate de muncitorii din construcții
Unul dintre cele mai comune moduri prin care electricitatea ucide muncitorii din construcții este prin contactul cu firele de alimentare aeriene. Pentru a împiedica această situație, posibil tragică să se întâmple, trebuie să respectați aceste politici și practici:
- Limitați accesul camioanelor și echipamentelor de construcții în zonele cu risc ridicat sub liniile electrice.
- Pentru a reduce nevoia de a opera vehicule și echipamente de construcții în apropierea cablurilor de alimentare, evitați depozitarea bunurilor sub acestea.
- Păstrați o distanță minimă stabilită față de liniile electrice sau de cablurile de alimentare pentru prevenirea electrocutărilor la locul de muncă.
- Măsurați lungimea instrumentelor cu mâner lung sau a altor obiecte utilizate pentru a vă asigura că sunteți conștient de distanța până la pericole.
- Scările extensibile care sunt extinse complet sau pe jumătate nu trebuie mutate sau transportate. Pentru a păstra controlul asupra scărilor, solicitați asistență pentru a le muta.
- Presupuneți întotdeauna că liniile aeriene sunt sub tensiune până când știți sigur că au fost scoase de sub tensiune și împământate.
- Nu vă apropiați niciodată de echipamentele care au intrat în contact cu liniile electrice aeriene. Ar putea fi suficient curent în pământ pentru a șoca sau a ucide.
Alte surse de tensiune care pot duce la electrocutări
Electrocutările la locul de muncă pot apărea și din multe alte surse, inclusiv cabluri electrice, unelte și liniile îngropate. Inspectorii RSGE vă recomandă să urmați aceste practici pentru prevenirea electrocutărilor la locul de muncă:
- Folosiți întrerupătoare de circuit, siguranțe și alte întrerupătoare de circuit de eroare la pământ care au fost instalate și întreținute corespunzător.
- Mențineți și examinați instrumentele în mod regulat. Întrerupeți imediat utilizarea oricărui echipament cu fire uzate sau alte componente electrice deteriorate.
- Utilizați tipul de prelungitor potrivit pentru lucrarea la îndemână. Utilizarea unui cablu prea scurt vă poate expune riscului de incendiu, arsuri sau șocuri.
- Nu conectați niciodată două prelungitoare împreună. Acest lucru scade capacitatea de tensiune și crește riscul de supraîncălzire.
Este esențial să fie luate măsurile de siguranță adecvate
Poate cea mai frecventă problemă de siguranță este prevenirea electrocutărilor la locul de muncă. Cablurile suportă în mod obișnuit uzura de la smulgerea, răzuirea sau alte incidente. În cele din urmă, pot dezvolta crăpături sau uzură.
Există o problemă serioasă de siguranță aici. Firele care sunt deteriorate trebuie reparate sau înlocuite corespunzător.
O metodă încercată pentru a menține oamenii în siguranță atunci când operează utilaje este etichetarea blocării. Merită să depuneți eforturi pentru a stabili corect acest sistem dacă instituția dumneavoastră nu a făcut-o deja.
Indiferent de gradul de risc prezent, este esențial să fiți conștienți de riscuri și să luați măsurile de siguranță adecvate pentru prevenirea electrocutărilor la locul de muncă. Asumarea riscurilor poate fi periculoasă atunci când aveți de-a face cu electricitate.
Ar trebui să greșiți cu prudență dacă există vreo incertitudine cu privire la gradul de pericol electric prezent. Echipamentul de protecție potrivit poate reduce rănile și poate salva vieți atunci când au loc incidente cu arc electric și alte catastrofe electrice.
Instruirea muncitorilor în prevenirea electrocutărilor la locul de muncă
Potrivit unei cercetări recente, decesele prin electrocutare în rândul angajaților cu vârsta sub 25 de ani au fost cele mai mari dintre orice categorie de vârstă.
Acest lucru arată că mulți angajați noi nu primesc suficientă instruire despre cum să lucreze în siguranță cu electricitatea și pentru prevenirea electrocutărilor la locul de muncă.
Angajatorii trebuie să poarte discuții folosind diverse instrumente pentru a avertiza angajații cu privire la riscurile cu care se pot confrunta la locul de muncă. Astfel, pot ajuta la rezolvarea parțială a acestei probleme.
Informațiile din acest articol servesc drept bază pentru prelegerile RSGE privind siguranța electrică: lucrul în apropierea liniilor electrice aeriene și utilizarea în siguranță a cablurilor electrice.
Pentru a instrui angajații în privința evitării riscului de electrocutare, dar și pentru alte detalii referitoare la curentul electric, solicitați oferta noastră!