Medicina muncii si valabilitatea fisei de aptitudine sunt subiecte pe care incercam sa le clarificam pentru dumneavoastra.
Examenul de medicina muncii, sau mai degraba rezultatul examenului va fi reflectat in fisa de aptitudine completata de medicul specialist. Despre fisa de aptitudine, valabilitatea sa si examenul complet de medicina muncii vom discuta in acest articol.
Medicina muncii si valabilitatea fisei de aptitudine, subiecte de actualitate
Medicina muncii este disciplina care se ocupa cu studiul persoanei si al colectivitatii in relatia acestora cu factorii existenti in mediul de munca, ce pot avea influenta asupra starii lor de sanatate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii si Biroul International al Muncii, sunt grupurile profesionale de experti care stabilesc obiectivele medicinei muncii. Principalele obiective ale acestui domeniu sunt:
- sa promoveze si sa mentina la cel mai inalt nivel stare fizica , mentala si sociala, in forma buna pentru muncitorii din toate profesiile.
- sa previna aparitia diferitelor tipuri de afectiuni, in randul muncitorilor generate de factori sau de conditii de munca. neadecvate, sau necompatibile cu starea lor de sanatate
- sa ii protejeze pe lucratori impotriva riscurilor.
- sa realizeze distribuirea muncitorilor in conditii de munca si la sarcini de munca ce sunt compatibile cu posibilitatile lor fizice si psihice.
Cine asigura accesul la medicina muncii?
Pentru ca realizarea acestor obiective sa fie posibila, angajatorul asigura accesul muncitorilor la examenul de medicina muncii, iar la finalul acestuia, medicul specialist va completa fisa de aptitudine.
In functie de prezenta sau absenta afectiunilor, in fisa se mentioneaza daca lucratorul este apt din punct de vedere medical, pentru sarcina de munca pentru care s-a solicitat examinarea, inapt sau apt conditionat.
Valabilitatea fisei de aptitudine este de un an de zile, insa in situatia in care angajatul isi schimba locul de munca in aceasta perioada fisa respectiva isi pierde valabilitatea, ea neputand fi folosita la noul loc de munca.
Se procedeaza in acest fel deoarece chiar si atunci cand schimbarea locului de munca se face in acelasi domeniu, riscurile la care este expus lucratorul pot fi diferite.
In HG 355/2007 este mentionat faptul ca la indicatia medicului de medicina muncii, lucratorul va efectua examenul medical de adaptare in munca, acesta avand urmatoarele scopuri:
- sa completeze examenul medical la angajare, in conditiile exacte de la noul loc de munca
- sa contribuie la identificarea celor mai bune modalitati pentru ca organismul noilor lucratori sa se adapteze la conditiile de munca
- sa determine la identificarea cauzelor medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si sa recomande masurile de indepartare ale acestora
Alte situatii in care se face examinarea medicala si dupa caz se completeaza fisa de aptitudine, sunt detaliate in art. 25, astfel:
- reinceperea activitatii dupa o perioada mai mare de sase luni, pentru locurile de munca ce au expunere la factori nocivi profesionali
- in cazul detasarii sau trecerii la un alt loc de munca sau la alta activitate
- la inceperea lucrului in cazul angajatilor ce au contract de munca temporara
- in cazul elevilor care fac practica atunci cand urmeaza sa fie instruiti pe meserii si profesii, precum si in situatia schimbarii meseriei pe parcursul instruirii
- periodic in cazul celor care lucreaza in medii in care exista factori nocivi profesional, in conformitate cu reglementarile Ministerului Sanatatii
- periodic in cazul celor care lucreaza in unitati unde nu sunt prezenti factori de risc, prin examene medicale ce se fac in mod diferentiat in functie de varsta, gen si stare de sanatate, in functie de mentiunile din contractulde munca
Ce valabilitate are fisa de aptitudini?
Valabilitatea fisei de aptitudine este un subiect de interes in spatiul vast de medicina muncii. Insa dincolo de aceasta caracteristica a fisei, putem sa intelegem importanta reala a sa, prin faptul ca este un instrument care reflecta capacitatea unei persoane de a se adapta intr-un mediu de lucru fara a-si pune in pericol starea de sanatate.
Echipa RSGE va este alaturi cu specialisti acreditati in medicina muncii, care s-au format in acest domeniu avand incredere ca pot interveni prin calificarea lor pentru a diminua riscul imbolnavirii profesionale.
Obtineti servicii de consultanta
Pentru consultanta sau orice alt serviciu de medicina muncii de care aveti nevoie pentru angajatii dumneavoastra, ne puteti contacta folosind formularul de contact de pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro
Contactati echipa RSGE pentru examene de medicina muncii complete!