Legislatia pentru verificarea PRAM

Legislatia pentru verificarea PRAM

Legislatia pentru verificarea PRAM este definita de un sistem de lege bine si clar definit. In acest articol vom discuta acest cadru legislativ, care este foarte important atunci cand efectuam verificari PRAM, atat pentru noi ca specialiosti, cat si pentru clientii nostri.

Ce reprezinta acronimul Pram?

Numele „PRAM” a intrat în limbajul obișnuit al industriei și înseamnă „Automatizare și măsuri de protecție a releului”. Verificările PRAM împiedică încărcarea circuitelor de tensiune cu un nivel mai mare decât nivelul cerut, întârzie uzura echipamentului și mențin izolațiile puternice pentru o perioadă mai lungă de timp.

Verificarea PRAM se referă la verificarea sistemului de împământare și a paratrăsnetului. Acest lucru va preveni riscul de electrocutare, incendiu și explozie a invertorului din cauza posibilelor fluctuații de tensiune. RSGE emite certificate numite Buletine PRAM, care sunt indispensabile pentru afacerea dumneavoastra!

Legislatia pentru verificarea PRAM

Cel mai important de stiut pentru clientii parteneri este faptul ca pentru acest tip de serviciu se poate lucra doar cu specialisti autorizati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei Electrice, cel mai des cunoscuta sub acronimul ANRE.

In Ordinul 24 din 20 Iulie 2007, articolul 1, este specificat faptul ca regulamentul pentru atestarea operatorilor economici care verifica instalatii electrice, precum si pentru cei care proiecteaza si executa instalatii din sistemul electroenergetic este aprobat si prevazut in anexa care face parte din acest ordin.

Contraventie pentru buletine fara autorizatie ANRE

Firmele care emit buletine PRAM fara sa fie autorizate ANRE incalca legea si constituie contraventie. In Regulamentul din 20 Iulie 2007 este mentionat faptul ca persoana care efectueaza proiectari sau lucrari la instalatiile electrice fara autorizatie, constituie contraventie, in conformitate cu aricolul 86. litera a), din legea 13/2007.

Efectuarea verificarii PRAM poate fi realizata doar de un electrician acreditat ANRE

Doar personalul calificat poate sa efectueze verificari, reparatii, depanari sau racordari la instalatiile electrice. Acesta trebuie sa fie autorizat si instruit pentru lucrarea respectiva. La fel si echipamentele de lucru, trebuie sa fie exploatate si intretinute doar de catre electricianul autorizat.

Reducerea riscului de incendiu, datorita dispozitiilor generale

Se vor respecta dispozitiile generale ce se refera la reducerea riscului de incendiu generate de incarcari electrostatic,

Dupa ce s-a realizat impamatarea la pamant, prizele vor fi verificate vizual zilnic. Personalul specializat va masura periodic valoarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant si se va asigura ca exista continuitate la prizele electrice.

Verificarea instalatiilor si a echipamentelor de munca

Va fi respectata hotararea care priveste cerintele minime de securitate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor de securitate, Hotararea Nr. 1146 din 30 August 2006.

In articolul 3.3.16.2 este mentionat faptul ca instalatiile sau echipamentele de munca electrice vor trebui sa fie verificate la primire, inainte sa fie puse in functiune. La fel se va procerda si dupa fiecare reparatie sau interventie si se va interzice punerea in functiune a instalatiei sau echipamentului de protectie ce nu corespund ultimei verificari.

Masuratori Pram reglementate

Va fi aplicata legislatia care reglementeaza normele tehnice in ceea ce priveste efectuarea masurarii PRAM. Acestea fac referire la aspecte ca: momentul efectuarii masuratorilor PRAM, frecventa efectuarii, necesitatea efectuarii acestei masuratori.

In ceea ce priveste tipul de verificari, acestea includ masuratori referitoare la: rezistenta de dispersie a prizelor la pamant, rezistenta de izolatie, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, continuitatea centurii de impamantare, verificarea aparatelor de protectie care includ si disjunctoarele diferentiale.

Prin efectuarea periodica a verificarii PRAM vom preveni si vom diminua aparitia unor situatii de risc, cum sunt incendiile, electrocutarile si alte tipuri de accidente si imbolnaviri profesionale. Incarcarea excesiva a circuitelor in timp, sau uzura si imbatranirea instalatiilor si echipamentelor, fac efectuarea verificarii PRAM sa devina necesara.

Se va asigura faptul ca aparatele de masura si control au verificare metrologica valabila

Acest lucru se face in conformitate cu Ordinul 27 din 16/02/2004 pentru aprobarea listei oficiale a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal, publicat in Monitorul Oficial, Partea I.

Echipa RSGE pune la dispozitia afacerii dumneavoastra specialisti electricieni autorizati ANRE pentru efectuarea verificarii PRAM. Ne puteti contacta cu usurinta utilizand formularul de contact disponibil pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro/contact