COR ocupatii grupa minora 72

Introdu o ocupatie sau un cod COR in campul de mai jos

72 – Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati
3 grupe minore

Subgrupa majora 72 face parte din
– Subgrupa majora 7 – Muncitori calificati si asimilati

Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.


721 – Turnatori, tinichigii-cazangii, sudori, formatori si asimilati
Turnatorii, tinichigiii-cazangii, sudorii, formatorii si asimilatii acestora confectioneaza matrite pentru turnarea metalelor, sudeaza si taie piese metalice, confectioneaza si repara articole din tabla, instaleaza, ridica, intretin si repara structuri de metale grele, funiculare si alte echipamente similare.

722 – Forjori, matriteri si asimilati
Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte. De asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

723 – Mecanici de masini si utilaje
Mecanicii de masini si utilaje monteaza, instaleaza, intretin si repara motoare, vehicule, masini agricole sau industriale si echipamente mecanice similare.